Május 7-én a kinológiai kiállítással párhuzamosan rendezték meg a Nógrádi Vadászati Napot. Az 5. alkalommal megrendezett rendezvény rendezőinek egyike Miroslav Šupica, a Szlovák Vadászkamara losonci körzeti irodavezetője volt.

– A helyi városliget már harmadik alkalommal ad helyt a rendezvénynek, ily módon is szeretnénk megszólítani a lehető legszélesebb, nem vadász közönséget – mondta el ezzel kapcsolatban.

A vadásznap szentmisével kezdődött, ezt követően kitüntetéseket adták át az arra érdemes vadászoknak és természetvédőknek, akik gondoskodnak a természetről és az állatokról. Külön megköszönték a feleségeiknek is, akik támogatják ezt a kedvtelést.

A rendezvény ezután az újonc vadászok hagyományos felavatásával folytatódott, akik ezt követően felvételt nyertek a vadászegyletbe. M. Šupica szerint a vadászok száma évről évre növekszik.

– Megtalálják hozzánk az utat a gyengébb nem képviselői is. Örvendetes tény számunkra, hogy az emberek ezt nemcsak mint az állatok vadászataként értelmezik, de mint a felvilágosítás és a természetvédelem eszközeként is.

Rubint Gyula az Ipolyvilkei Vadásztársaságból tizenegy kollégájával érkezett. Társaságukat különlegesen elkészített vaddisznóból készült vadászgulyással képviselték. Ételük titkos fűszerezésének alapját egy 40 kg-os vaddisznó és a harminchárom éves vadásztapasztalat képezi. A rendezvényt képzőművészeti verseny, és vadhívóbemutató tette teljessé.

Forrás: Vadászat.net