Tonnaszámra rabolják a halat a megye élővizeiből, halastavaiból a kárókatonák.
A védekezés sajnos csak esetleges és nem elég hatékony, egyelőre nyerésre állnak a kormoránok, népi nevükön páncélos madarak. Testsúlyuk 60 százalékát kitevő halmennyiséget képesek elfogyasztani naponta, ám az általuk okozott kár ennek többszörösére is rúghat. Hiszen míg egy halat megfognak, hármat-négyet megsebeznek éles csőrükkel, ezért a halak igen jelentős része elhullik. Védekezni alig lehet ellenük.
Sok gondot és komoly károkat okoznak az elszaporodott kormoránok a megye halastavain. A helyzet komolyságát talán annak a magántónak az esete példázza legjobban, amiből a legutóbbi lehalászáskor 15 mázsa halat húztak ki, holott telepítéskor még 40 mázsányit töltöttek bele. Ha nem is mindenhol ennyire drámai a helyzet, a rablómadarak falánkságának következményével szinte mindenhol számolni kell. A kormoránok kezdetben a határ horvát oldalán található telepekről portyáztak át Baranyába, később azonban a Duna és a Dráva mentén már nálunk is kialakultak fészkelőhelyek.
Szaporodásuknak igazából nincs természetes gátja, így a kezdetben néhány száz párra tehető „magyar” kolónia becslések szerint akár több ezresre is gyarapodhatott, növelve ezzel az általuk okozott kár nagyságát is. Ami az idei szezont illeti, rossz hír, hogy a költési időszak lezárulta után a kárókatonák ezekben a hónapokban nemcsak saját szükségleteikre, hanem fiókáik táplálására is rabolják a halat.


Testsúlyuk kétharmadát eszik naponta
A halastó-tulajdonosok, halgazdálkodók mellett a horgászok is egyre nagyobb aggodalommal figyelik a kormoránállomány gyarapodását. Nem véletlenül, hiszen a rablómadarak nagy pusztítást végeznek a természetes vizeken, mesterséges tógazdaságokban egyaránt. Testsúlyuk 60 százalékát kitevő halmennyiséget képesek elfogyasztani naponta, ám az általuk okozott kár ennek többszörösére is rúghat. Hiszen míg egy halat megfognak, hármat-négyet megsebeznek éles csőrükkel, ezért a halak igen jelentős része elhullik. A legszerényebb becslések szerint is napi 500 kilogramm halat vesznek ki megyeszerte a vizekből. Az általuk elfogyasztott halmennyiség még a horgászzsákmányt is felülmúlja. Ráadásul rájuk nem vonatkozik a méretkorlátozás, a tilalmi idő, és nem ismerik a védett halfaj fogalmát sem.


Okos a madár
A kárókatona nem védett, hanem védelmet élvező faj, gyérítése, illetve kilövése minden esetben engedélyköteles. Egy-egy példány eszmei értéke 1000 forint. A baranyai horgász szervezetek is kilövési kvóta engedélyeztetésével próbálnak védekezni, mivel a madarak többnyire olyan helyen költenek, ahol a tojások lakkozása nem lehetséges. Vannak olyan törekvések is, hogy az állatok élőhelyének megzavarásával gátolják a szaporodásukat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a durrogtatás, sőt még a robbantás is csak időleges megoldást nyújt, a zavaró tényező elmúltával ugyanis a madarak visszatérnek. A kormoránt ráadásul nem könnyű elejteni, mivel „okos” madár, már messziről felismeri a rá vadászókat.

Forrás: Bama