Eljárást indított a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság lopás, természetkárosítás és orvvadászat gyanúja miatt két olasz állampolgár ellen, akiket tettenértek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, a Tisza-tó Abádszalóki-medencéjében.


Lakossági bejelentést követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. halőreivel együtt a helyszínre sietett, ahol beigazolódott, hogy két olasz orvvadász csónakból lőtte a tőkés récék mellett a védett csörgőrécét, barátrécét, kercerécét és a jelenleg vadászati tilalom alá eső nyári ludat. (A nyári lúd vadászati idénye Hajdú-Bihar megye teljes közigazgatási területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli területén december 1-jén kezdődik és december 31-éig tart – szerk.)

Az igazgatóság természetvédelmi őre a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei Rendőrőrsének munkatársával együtt ellenőrizte az orvvadászokat, valamint átvizsgálta a terítéket.

Tőkés récéből naponta, személyenként legfeljebb nyolc egyed ejthető el, de az ellenőrzés során kiderült, hogy összesen 168 tőkés récét lőttek az elkövetők. A védett fajok közül 3 barátréce, 3 csörgőréce és 3 kerceréce esett áldozatul az orvvadászok tevékenységének. A védett récék természetvédelmi értéke egyedenként 50 000 Ft, a tőkés récék vadgazdálkodási értéke pedig 10 000 Ft, míg a nyári lúdé példányonként 20 000 Ft.

Az orvvadászok feltételezhetően illegális módszerrel, egy hangszóró segítségével csalogatták a récéket. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a vadászokat.

Forrás: FM Sajtóiroda