magasles címlapVárhatóan május 30.-án megjelenik a Magasles 93., 2011. júniusi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 93., 2011. június

Vadászmozaik

Kettő az egyben

Sikeres bakvadászat

3 az 1-ben vadásztőr a Gerbertől

A legek vadásznapja
Két világ- és egy megyei rekord is megdőlt április 30-án Putnokon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadásznapon. Igaz, nem kapitális agancsokról, szarvakról vagy agyarakról szól a történet, nem is túlzó terítékadatokról, ám mint különlegesség – pláne, hogy mindhárom vadászokhoz köthető – nem maradhat szó nélkül.

Leica újdonságok

Különös jubileum

Gyümölcsöző együttműködés

Júniusban vadászható

Lyukas tusú .22-es

Mannlicher kombi

Érdekes Mannlicher

Erdőn, mezőn

Wallendums Péter: Föld fölött – föld alatt
Habár a ragadozók rendjébe tartozik, mégis mindenevő. Rendkívül változatosan táplálkozik, az apróvadállományban és a kukoricavetésekben sok helyütt komoly károkat okoz. Június 1. és február utolsó napja között lőhető, ám ez az időszak nem alkalmas kártételének jelentős csökkentésére. Tényleges „pusztítása” a tavaszi, fészkelési időszakban jelentkezik, ám a gyérítését pont ekkor tilalmazza a jogszabály. Éjszaka aktív, kotoréklakó, a dolgát illemhelyen végzi, és a közvélekedéssel ellentétben nem alszik téli álmot. A gereznája értékes, a koponyája bírálható, a húsa ízletes – mégis kevesen vadásszák. Igen-igen, sokunk kedvencéről – avagy ellenségéről, a borzról van szó…

borz

Balogh János: Kóbor ebekről nem csak vadászoknak
Sajnos a vadászterületeken a kóbor kutyák által a vadban okozott kár nem csökkent az elmúlt években. A háttérben nemcsak a törvény betartásának veszélyessége áll, hanem a magyarországi kutyatartási szokások nemegyszer áldatlan állapota is. Az állampolgári hozzáállás sem változott az elmúlt évtizedben, ami a vadat még mindig uratlan jószágnak tekinti, a kutyával történő orvvadászatot pedig bocsánatos bűnnek. Szemléletváltásra lenne szükség hatósági oldalról is. A kárt okozó kutyatartókkal és azokkal szemben, akik az állat-egészségügyi és nem utolsósorban az etikus állattartási szabályokat semmibe veszik, sokkal szigorúbb eszközökkel kellene fellépni.

kóbor eb

Kuriózum

Kovács Zsolt: A vulkán peremén
Balatonederics, gyönyörű kúria a Balaton partján. Nem messze a tó, s a távolban jól kivehető Szigliget. Dr. Nagy Endre valahol azt nyilatkozta, Afrikára emlékezteti a táj, arra a vidékre, ahol évtizedekig élt.

varacskos disznó

Eszmecsere

Halmágyi Takács István: Vendégvadász kerestetik!
Egyre kevesebb külföldi vendégvadász jön hazánkba. Márpedig a tőlük származó bevételekre szüksége van, szüksége volna a magyar vadászatnak. „Hová lett a vendég?” -- töpreng a magyar vadásztató szakma. Szaklapokban és konferenciákon számos szakértő adott egyedül üdvözítő választ a kérdésre. (Kár, hogy ezek a megoldások általában ellentmondanak egymásnak.) Szóval szakértő van, vendég nincs. Ha valakinek nincs elege a „tuti” tippekből, én is szolgálhatok eggyel.

vendégvadász kerestetik

Vadásztarisznya

Halmágyi Takács István: March céltávcsövek

A hazai vadászok döntő többsége vadászati célokra készített, hagyományos gyártótól származó céltávcsövet használ. Egy részük azonban kedveli a taktikai célokra készült céltávcsöveket. A japán gyártmányú March céltávcsövek az ő kedvenceikké válhatnak, különösen amiatt, hogy az USA megszigorította a céltávcsövek kivitelét, így a korábban nagyon népszerű amerikai termékekhez nehezebb hozzájutni.

march céltávcső

Lőpor

A hónap tölténye – Kovács László: A .30-30 Winchester árnyékában

1894 szépen, szabályosan hétfővel indult, legalábbis a Gergely-naptár szerint. Abban az esztendőben kezdték árusítani palackba zártan a Coca-Colát, ekkor fedezte fel Sir William Ramsey és Lord Rayleigh az első nemesgázt, az argont, s akkor született a későbbi kommunista párttitkár, Nyikita Szergejevics Hruscsov, Torinóban pedig meghalt Kossuth Lajos. S ugyanehhez az évhez köthető John Moses Browning tán örök időkre szóló találmánya, a napjainkban is módfelett népszerű 1894-es mintájú alsó emelőkaros, csőtáras Winchester, annak szabadalma és gyártásának kezdete.

a hónap tölténye

Neves töltények – híres műhelyek – Tóth Mihály: Kynoch

Kevés olyan lőszergyár létezik a földkerekségen, melynek neve olyannyira összeforrna, szinte egyet jelentene az egykori afrikai, indiai nagyvadvadászatokkal, mint az Egyesült Királyságban működő Kynoch gyáré. Mára már múlttá, történelemmé váltak azok az idők, mikor a britek és a meghódított területek uradalmai nagy lelkesedéssel – sokszor gátlásokat, mértéket nem ismerve – vadászták a gyarmatok értékes, akkor még bővelkedő nagyvadállományát. A Kynoch viszont maradt és a mai napig ellátja munícióval az egzotikus kaliberek rajongóit.

kynoch

A hónap puskája – Kovács László: Divatos duplagolyós: FAIR Gyttorp

Gyönyörű szép vadászberkeinkben az utóbbi száz esztendő során nem voltak túl gyakoriak a duplagolyósok. Általános megítélés szerint ezek ma kifejezetten luxusfegyverek, fénykoruk kétségkívül az ismétlők megjelenése előtti időkre tehető.

fair gyttorp duplagolyós puska

Kovács László: Ahogy én látom

Halmágyi Takács István: Mégis van új a nap alatt – Krieghoff Semprio

A reklámok szerint minden frissen megjelent termék forradalmi újdonság. Akkor is ezt állítják, ha csak színében különbözik elődjétől. Ezért a legtöbben kételkedve fogadják a világrengető új megoldásként beharangozott termékeket. Pedig a sok újnak csak minősített csoda között olykor akadhat valódi nóvum is.


krieghoff semprio