nagycsákói kastély vadásznap160 éve alakult meg a Békés megyei Csákópusztán (Kondorostól mintegy két kilométerre fekszik) a Batthyány birtokon az első magyar vadásztársaság, az Alföldi Vadásztársulat - mondta Zuberecz Tibor Békés megyei fővadász szerda délelőtt. Hozzátette: az idei vadásznap szeptember 4-én lesz, amelynek keretén belül Nagycsákón emlékművet avatunk az első vadásztársulat tiszetletére. Sajtótájékoztató a Kondorosi Csárdában.

- A vadásznapon bemutatjuk a megye közvéleményének, hogy tulajdonképpen mit is csinálunk, hogyan óvjuk a vadat, miképp gondolkodunk - kezdte a sajtótájékoztatót dr. Csoma Antal. A Békés Megyei Vadászszövetség és Kamara elnöke hozzáfűzte: ugyanis nemcsak a vad lelövése a fő cél, hanem sokkal nagyobb feladat a vadállomány megvédése.

Dankó Béla Kondoros polgármestere elmondta: évekkel ezelőtt önkormányzatunk visszavásárolta a nagycsákói kastélyt, amely jelenpillanatban a múltjához méltatlan állapotban van. Azonban az újjáépítés szépen halad, s ha minden elkészül: egy állandó vadászati kiállításnak is otthont adhat.

„Egy példa, a vadászok egymásért való felelősségvállalásáról. A megyei vadászok is hozzájárultak az árvízkárosultak megsegítéséért: mintegy 6 millió forintot adtunk három borsodi településnek; ezenfelül országosan 4000 fácán került a Borsod megyei állomány pótlására" - mesélte dr. Csoma Antal a fórumon.

Ezután Zuberecz Tibor fővadász, alelnök néhány gondolat erejéig virtuálisan fellapozta a vadásznapi programot. A rendezvény kétsíkú lesz: egyik helyszín a kastélynál, míg a másik Kondoros főterén zajlik. A program részét képezi: új vadászok felavatása, kitűntetések átadása, vadászdalok a Kondorosi Rózsa Pávakör tolmácsolásában, valamint a helyi vadászok trófeakiállítása.

- A Vadásznap kiemelkedő alkalom lesz arra, hogy fejet hajtsunk a múltunk és az elődeink előtt - húzta alá Mieczynszky Ernő, a sportlövészet felelőse a kamarában. - Valamint tisztában vagyok azzal is - folytatja -, hogy az esemény túlmutat a megye határain is, és rávilágít a Batthyány-kastély sanyarú sorsára is.

Bránya János a Békés Megye Vadászható Vadaiért Alapítvány kuratóriumának az elnöke beszédében kiemelte, hazánkban ez az emlékhely nem az egyik legjelentősebb, hanem a legjelentősebb. Ez nemcsak a vadászatra igaz, hanem a politikai vonatkozására is.

Az évek során 56 főnemes gyűlt össze a kastélyban, akik gerincesen felvállalták a magyarságukat. 1850-es években Bécs bevonta a magyar urak fegyvereit, akik egy ősi vadászati módszerhez folyamodtak, s ez az agarászat, a kopászat. Így alkalmuk volt társasági életet élni, itt dőlt el az ország sorsa, például, hogy kit delegálnak az országgyűlésbe, s elmondható, a Batthyány-kastély falai tanúi a bizalmas beszélgetéseknek is - véli Bránya János.

„A vadászat az olyan tudomány, amelyet az ember az egész élete során tanul, de nem biztos, hogy megtanulja" - citálta Széchenyi Zsigmond gondolatát dr. Hagymási László, a kamara oktatási bizottság elnöke. Hozzátette: ennek tudatában rendezzük a vadásznapon az érdeklődők számára egy szellemi vetélkedőt.

A sajtótájékoztatón többek között szó esett a fegyvertörvény túlzott szigoráról is. Elhangzott, ha egy vadász megáll egy benzinkútnál, s történetesen a toalettet veszi célba, és mit ad Isten nem viszi magával a fegyvereit, akkor egy igazoltató hatósági közeg megbüntetheti, illetve beszüntethetik a fegyverviselési engedélyét. De mi van akkor, ha a kutas azt hiszi, hogy a vadász a vállán lévő arzenállal a napi bevételt akarja kicsikarni?

Maczik Mihály a Kondorosi Gazdák Vadásztársaság elnöke megemlítette, a kondorosi vadásznap alapötlete már négy éve megfogalmazódott a fejükben, viszont most ért meg rá az idő. Pontosabban ennyi időre volt szükség, hogy a kastély környezete szalonképes legyen.

Forrás: Hír6