szarvasbőgő bemutatóMivel is foglalkoznak egészen pontosan a hivatásos vadászok?
Filmekből, rajzfilmekből sokan csak annyit gondolnak róluk és munkájukról: zsákmány után kutatva járják az erdőt, puskával a vállukon - míg a valóságban a felelős és bonyolult vadgazdálkodás, a természetvédelem megannyi feladatát ellátják. Az idén huszadik alkalommal megtartott megyei vadásznapon a tevékenységüket övező mítoszok is megdőlhetnek. Hiszen a Békés Megyei Vadászszövetség és az országos vadászka mára területi szervezete 2010. szeptember 4-én tartja meg megyei vadásznapját Kondoroson, mely rendezvényre a szervezők vadászt és nem-vadászt egyaránt szeretettel várnak. És hogy milyen programokkal?

Leleplezés a vadásztársaságok bölcsőjében
A vándorrendezvény jubileumi helyszíne Kondoros főtere és a település határában található nagycsákói major. Mindez persze egyáltalán nem véletlen: az első, a mai fogalmak szerinti magyar vadásztársaság, az Alföldi Vadásztársulat itt, a Batthyány-kastélyban alakult meg éppen 160 éve; vadászataikon részt vettek például Dessewffyek, Tiszák, Wenckheimek, Bethlenek, Inkeyek. A majorban a kerek évforduló alkalmából emlékművet lepleznek le.

Seregszemle
A seregszemle nemcsak a klasszikus eposzok állandó eleme, de mondhatjuk, hogy a vadásznapoké is, hiszen ilyenkor összegyűlnek a környék vadászai, a kimagasló eredményeket elérők kitüntetésben részesülnek, az új generáció pedig leteszi fogadalmát. Szakmabelieknek meghatározó találkozó, a külső szemlélők pedig egy kicsit beleshetnek az ezt a hivatást választók életébe és szokásaikba.

Lovak, sólymok, vadászkutyák
A vadásznap persze nem vadásznap állatok nélkül, ezért solymász- és vadászkutya-műsor, fogathajtás várja a kiérkezőket, akik eleink vadászatával is megismerkedhetnek: a sümegi falka közreműködésével harminc kopó és öt lovas tart kopászati bemutatót.

Vadásztörténetek Bodrogi Gyula előadásában
A nemzet színésze szenvedélyes vadász, ezért nem is meglepő, hogy a vadászírók műveiből összeválogatott irodalmi alkotások az ő hangján hallgathatók meg a kondorosi főtéren felállított színpadon.

Nem csak mindent a szemnek
A látás mellett a hallásra is hatni kívánnak a szervezők, ezért vadászkürtös térzenével, illetve az Európa-bajnok Homolya László szarvasbőgő bemutatójával is készülnek. A vadhúsfőző-verseny pedig ízutazásra hívja a vállalkozó kedvűeket.

Forrás: Békés Megyei Hírlap