gemenc zrt programajánlóXIV. Erdők hete Európa legnagyobb ártéri erdejében A Gemenc Zrt. szakemberei a biológiai sokféleséget szemléltetik október 11-15. között a gyermekeknek a gemenci erdőben

Az ártéri erdő gombáiról, a méhészkedésről, az erdészet és a vadgazdálkodás eszközeiről, Gemenc rengetegének nagyvadjairól, növény és állatvilágáról szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot azok az iskolások, akik a XIV. Erdők Hetén meglátogatják a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központját. Az érdekes bemutatókon túl gyalogtúrán, vagy a kisvasúton utazva is felfedezhetik az erdő csodás világát a gyermekek. Mindemellett fajáték-, valamint csuhé-, csutkababa készítéssel is foglalkozhatnak a játszva tanulni vágyók.
A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nagyon fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban kialakuljon a környezettudatos, természetet védő és szerető szemléletmód az emberekben, ezért minden eszközzel támogatja az általános iskolás tanulók szemléletformálását. Az erdőgazdaság kiemelt feladatának tartja, hogy Gemenc biológiai sokféleségét bemutassa és a lehető legközelebb hozza a gyermekekhez is. Ezért olyan rendezvénysorozattal várja október 11. és 15. között az iskolai csoportokat, mely segítségével élményszerűen ismerhető meg Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének titokzatos világa a XIV. Erdők Hete alkalmából.

Választható foglalkozások

1. Kirándulás az erdei vasúttal
Helyszínek: Halászati Múzeum Lassiban és Malomtelelő tanösvény
Időtartam: kb. 2 óra
Témák: A Duna és a holtágak élővilága. A halászat, és az egykori fokgazdálkodás az ártéren. Séta a Malomtelelő tanösvényen, madármegfigyelő torony. A Duna ártéri erdő növényvilága, fafajai, madárvonulás.

2. Gyalogtúra
Útvonal: Az Ökoturisztikai Központtól a Nyéki-holt Dunai tanösvényig.
Időtartam: kb. 1,5 óra
Témák: A kemény- és puhafás ligeterdők, a holtágak, tavak, a kubikok élővilága, a folyószabályozási munkálatok. (A teljes táv kb. 4 km)

3. Láthatatlan Gemenc
Helyszín: Pörböly, Konferenciaterem
Időtartam: 40 perc
Témák: A holtágak, tavak mikroszkopikus élőlényei. Az ADUKÖVIZIG kutatóinak előadása projektorral kivetített mikroszkóppal.


4. Az ártéri erdő gombái – gombakeresés a Központ környékén
Helyszín: Pörböly
Időtartam: 40 perc

5. Fajáték készítés
Időtartam: 60 perc

6. Csuhé-, csutkababa készítés
Időtartam: 60 perc

7. Méhészkedés az ártéri erdőben
Helyszín: Pörböly, Méhészeti Kiállítás
Időtartam: 40 perc
Témák: A méhek élete, a méhészkedés eszközei, mézfajták

8. Az erdészet és vadgazdálkodás eszközei, az ártéri erdő állat- és növényvilága
Helyszín: Pörböly, Erdészeti és vadászati kiállítás
Időtartam: 40 perc

9. Gemenci erdő nagyvadjai (gímszarvas, vaddisznó)
Helyszín: Vadmegfigyelő (10 perces séta az Ökoturisztikai Központból)
Időtartam: kb. 60 perc