gemenci bemutató az alle-banEurópa legnagyobb ártéri erdeje az Allee-ba költözik! A Gemenci erdő titokzatos rengetegét, egyedülálló növény- és állatvilágát bárki közelről megismerheti 2011. szeptember 23-25. között.
Mindemellett információkat kaphat az erdőkezelésről, az erdei kisvasútról, valamint a sokszínű ökoturizmusról.

2011-ben ünnepli a világ az ERDŐK NEMZETKÖZI ÉVÉT. Ebből az alkalomból az ENSZ felhívást intézett a kormányokhoz, az ENSZ szervezeteihez, valamint más, nem kormányzati, privát és egyéb szervezetekhez, hogy tegyenek erőfeszítéseket az erdővédelem tudatosítására a fenntartható fejlődése érdekében. Ehhez az akcióhoz csatlakozik az Allee Bevásárlóközpont és a Gemenc Zrt. egy interaktív kiállítással. Mind a bevásárlóközpont, mind az erdőgazdaság fontosnak tartja, hogy a felnövekvő nemzedék érzelmileg és szellemileg is jobban kötődjön az erdőhöz, ezáltal természeti környezetünk védelméhez, ezért a rendezvény kiemelten foglalkozik a gyermekekkel és a fiatalokkal, így erősítve ökológiai értékrendjüket, általában a kultúra és a kiállítások látogatásának jelentőségét.

A világrekorder gímszarvas, valamint a csodálatos vízimadarak hazájából érkeznek a Gemenc Zrt. erdészei, ökoturisztikai szakemberei, akik bemutatják az Allee látogatóinak Gemenc páratlan élővilágát.

A gyermekek kézműves foglalkoztatók segítségével közelről megismerhetik a természet nyújtotta anyagokat, terméseket. Nagyméretű televíziók, színes tablók és valódi facsemeték segítségével mindenki ízelítőt kaphat az erdő hétköznapjaiból. A helyszínen az erdő hangjai is megelevenednek.

Az Allee-ban fog „zakatolni” a Gemenci Erdei Vasút is, egy vasútmodell mutatja be az ártéri erdőben futó kisvasutat.

A háromnapos eseményhez rajzverseny is kapcsolódik, szeptember 23-án pedig az érdeklődő diákok rendhagyó természetismeret órákon vehetnek részt, amit erdész szakemberek tartanak előzetes jelentkezés esetén.

A bakancsos turisták sem maradnak ki a jóból, hiszen az ökoturizmus kedvelői megismerkedhetnek a gemenci gyalogos, kerékpáros és kenus túralehetőségekkel is.

Lesz meglepetés is! Az erdészek néhány hónappal ezelőtt árván maradt kismókusokat találtak és mentettek meg, neveltek fel, és most, mielőtt visszaengedik őket az erdőbe, a kis kedvenceket bemutatják az állatbarátoknak.

Az Allee Bevásárlóközpont és a Gemenc Zrt. ezzel az eseménnyel hívja fel a figyelmet az Erdők Nemzetközi Éve rendezvénysorozatra és közösen kapcsolódnak az ENSZ felhívásához, ami az erdővédelmet és a fenntartható fejlődést helyezi az előtérbe.

Forrás: ForestPress