szarvasbőgő versenyVerseny időpontja: 2012. február 18. szombat, 14.00. Verseny helyszíne: Hungexpo Budapesti Vásárközpont, „A” pavilon, nagyszínpad

A versenykiírás szerint a FeHoVa Kupa 2012 nyílt verseny, amelyre előzetes jelentkezés alapján bárki jelentkezhet, ha elfogadja a kiírásban foglalt feltételeket.
A helyszínen jelentkezést már nem fogadnak el, az kizárólag előzetesen, írásban, legkésőbb 2012. február 1-ig lehetséges a Vadászati Kulturális Egyesület elérhetőségein (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. II/156.). A jelentkezés ingyenes, részvételi díj nincs!
Az OMVK megyei területi szervezetei megyénként legfeljebb két résztvevőt delegálhatnak, míg a nemzetközi vadászszövetségeknek három versenyző nevezésére van lehetőségük.

A versenyzőknek a rendezvény napján legkésőbb 12 óráig regisztrálniuk kell magukat a Vadászati Kulturális Egyesület „A” pavilonban található standjánál, majd 13 órától egy eligazításra kerül sor, amelynek keretében pontosan ismertetik a versenyszabályzatot
A versenyzők név nélkül, csak a sorszámuk alapján lesznek – a műsorvezető által – színpadra szólítva. A zsűri tagjai nem tudhatják, hogy az egyes sorszámokhoz mely személyek vannak hozzárendelve, így a részrehajlás teljesen kizárható. A sorszámok kihúzása a verseny megkezdése után, a színpadon történik, amikor a zsűri már elfoglalta a helyét a kabinokban.
25-nél több versenyző jelentkezése esetén nem nyilvános előválogatóra kerül sor. A zsűri előválogatón hozott döntése ellen fellebbezésnek helye nincs!

A szervező, a Vadászati Kulturális Egyesület a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően kívánja lebonyolítani a versenyt, amely a lehetőségekhez mérten széleskörűen lefedi a szarvasbőgés során hallható hangok skáláját. A szervezők biztosítják a versenyzőknek az optimális és egyenlő feltételeket, így a színpadi hangosítást és világítást is.
A teljesítmény értékelésénél a legfőbb szempont a technikai kivitelezés, a szakmailag és művészileg hiteles és helyes előadás, valamint a hangutánzás élethűsége.
Az öttagú zsűri tagjai a színpadi teljesítmény alapján egyenként és versenyszámonként külön-külön, 1-től 6-ig pontozzák, értékelik a versenyzőt. A 2012. évi I. FeHoVa Kupa győztese az lesz, aki a leghitelesebben bőg, és így a verseny során a legtöbb pontot gyűjti össze.
A versenyzők, a bírók és a küldöttségek vezetői (kamarai elnökök, titkárok) kötelesek klasszikus vadászruhát és kalapot viselni! Az a versenyző, aki viselkedése vagy öltözete alapján nem felel meg a vadászati etikett előírásainak, automatikusan kizárandó a versenyből.
A versenyzők maguk választják ki a bőgőeszközeiket, de nem használhatnak elektronikus hívókat vagy egyéb, nem a saját hangképzés elvén működő mesterséges segédeszközöket. Az előadás időben nem korlátozott, a mikrofon használata kötelező!
A versenyző – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – az előadásának megkezdése előtt minden esetben köteles kalapemeléssel üdvözölni a közönséget, s a végén ugyanígy, kalapemeléssel jelezni a műsorvezető, valamint a közönség felé a feladat befejezését.
Versenyszámok:
  • A: Kereső bika hangja. (KÖTELEZŐ!)
  • B: Teheneit terelő bika hangja. (KÖTELEZŐ!)
  • C: Egyenrangú társát harcra hívó bika hangja. (KÖTELEZŐ!)
  • D: Hárembika hangja. (KÖTELEZŐ!)
  • E: Fáradt bika utóbőgéskori hangja. (SZÉTBŐGÉSNÉL!)
Az értékelést egy öttagú bizottság végzi, melynek tagjait a szervezők kérik fel a zsűrizésre.
A bírói testület hatodik tagja a verseny igazgatója, aki a szabályszerűségért felel, vezeti a jegyzőkönyvet, összesíti az eredményeket, valamint eljár az esetleges reklamációk és óvások esetén. Értékelésekor a bírók nem konzultálnak egymással, a versenyzőket a verseny ideje alatt nem láthatják, telefont vagy egyéb, eredmény befolyásolására alkalmas eszközt, továbbá nem adhatnak és kaphatnak semmilyen jelzést, amelyből a versenyző személyazonosságára lehet következtetni. Aki figyelmen kívül hagyja a szabályokat, azt a szervezők felfüggesztik és a helyébe egy új bírót ültetnek.

A bírók négy oldalról körülhatárolt fülkében ülnek, a verseny igazgatója minden bíró értékelését látja (a verseny rendezője és a közönség is). A bírói kabinok paddal vagy székkel vannak ellátva, a bejárat a színpadnak háttal van.

Ha 17-nél több versenyző indul, akkor a szervezők fenntartják maguknak a jogot, hogy a harmadik diszciplínától (versenyszámtól) a bőgést kizárólag azok a versenyzők adhassák elő, akik a pontszámuk alapján az 1-6. helyen állnak.

Az értékelés alapjául az 1-6 közötti pontszámok szolgálnak. Részpontszám nincs! Az értékelés nyilvános, a tábla látható a verseny menedzsmentje és a közönség számára is. Az eredmények kizárólag az utolsó versenyszámot követően, a bírói testület által aláírt jegyzőkönyv tartalmának kihirdetésekor válnak hivatalossá.

Pontegyenlőség esetén (ha ez az 1-5 helyek valamelyikét érinti) szétbőgésre kerül sor, melynek során az „E” diszciplínát kell előadni. Ezt a zsűritagok ugyanúgy pontozzák. Ha a szétbőgést követően is ugyanolyan pontszámmal állnak a versenyzők, akkor a versenyigazgató nyilvános sorsolással dönti el a végső sorrendet.

A zsűri vagy a versenyigazgató tevékenysége elleni fellebbezés megengedett. A panaszt jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

Az ünnepélyes eredményhirdetésnél a verseny minden résztvevője emléklapot, az első öt helyezett pedig tanúsító oklevelet vehet át a verseny igazgatójától. A helyezettek ezen kívül értékes tárgydíjakat nyernek, míg az első helyen végző versenyző egy esztendőre megkapja a FeHoVa Kupa vándorserleget, valamint örök emlékül annak kicsinyített mását.


Budapest, 2012. január 2.

Oláh Csaba
a VKE elnöke