főzőversenyPélda az összefogásról: mindig mutatnak újdonságot. A vadászok és horgászok immár 22 éve kiállításokon is vendégül látják a mesterségük iránt érdeklődőket.
Legközelebb január 13-án, délután 3 órakor a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A titokzatos Ázsia vadvilága címmel nyitnak tárlatot a XXII. Horgász és Vadász Napok keretében.
Az érdekesnek ígérkező rendezvény részleteiről dr. Mészáros Attilával, a vadászkamara és a vadászszövetség megyei elnökével beszélgettünk.
- A vadászszövetségnek és a vadászkamarának évente több állandó rendezvénye van. Az a célunk, hogy megismertessük és elismertessük, népszerűsítsük a vadászatot, az ősidők óta művelt mesterséget. Minden januárban vadászkiállítást, évente szeptemberben megyei vadásznapot rendezünk. A 2011. évben pedig megyénkben tartottuk az országos vadásznapot immár harmadszor, legutóbb Kalocsán. Az éves állandó rendezvények körében tehát az első a januári vadászkiállítás, amelyet a XXII. Horgász és Vadász Napok keretében pénteken, 15 órakor nyitunk. Mi, vadászok 1995. óta veszünk részt ezen a rendezvényen, akkor a vadászszövetség kapcsolódott be a horgászok rendezvényébe, 1998 óta pedig a vadászkamara is aktívon közreműködik a kiállítások lebonyolításában. Tehát ez a 18. alkalom, amikor horgász barátainkkal együtt tartunk kiállítást. Kiemelem azt, hogy ez a hagyomány az országban szinte egyedülálló, büszkék vágyunk rá. Az elmúlt 18 év vadászkiállításai felvonultatták a vadászat történetét, megmutatták annak képzőművészeti és vadgazdálkodási oldalát is. Ez a kiállítás példa az összefogásra is, hiszen ennek köszönhetően évről évre újabb témákkal ismertethetjük meg a látogatókat.

- Mit láthatunk ezen a héten pénteken?
- A Titokzatos Ázsia vadvilága című kiállításon több mint 40 ázsiai vadfajt mutatunk be diorámák formájában, közel 30 faj pedig egész alakos preparátum formájában lesz jelen. A kiállítást Prihoda Judit, Ambrus Lajos és Szarvas Pongrác képzőművészek festményei gazdagítják. Várjuk az iskolai csoportokat is, akiknek rendhagyó órák keretében ingyenes tárlatvezetést tartunk, továbbá a kiállítás alatt folyamatosan természetfilmeket vetítünk. Ezenkívül a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ több más rendezvénnyel színesíti részben a hétvégi programot, részben a kiállítás 12 napját is.
- A programok közül mikre hívja fel leginkább a figyelmet?
- Kiemelem a szombaton 9-16 óráig tarló őzfőzőversenyt, amely nemcsak gasztronómiai különlegesség, hanem egyben jó szórakozás lesz. Jelentkezni a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban lehet. A főzőverseny helyszínén, az Abonyi Fogadó látványkonyhájában különféle hal- és vadételek vásárolhatók. Szintén szombaton 10-12 óráig a vadászati kiállítás helyszínén Németh Attila világjáró vadász, valamint dr. Makó Sándor, Szakonyi Zoltán és Kondor László megyei vadászok élménybeszámolót tartanak Vadászkalandok a Himaláján és a Tíensanon címmel. Szombaton 14 órától vadászkutya fajtabemutató, 15 órától pedig solymászbemutató is lesz. A kiállítás részletes programjáról a helyszínen lehet érdeklődni.
Az idei további rendezvények sorából kiemelem azt is, hogy február 25-én lesz a megyei vadászbál, amelyre a vadászkamarában lehet jelentkezni.

- Korábban említette, hogy fontos céljaik között szerepel a kamara és a szövetség egy székhelyre való átköltöztetése. Ezzel kapcsolatban tud-e új információval szolgálni?
- Örömmel mondhatom, hogy 2011. december 20-án a kamara és a szövetség új irodát vásárolt Kecskemét, Rákóczi út 9. szám alatt. A kamara december 28-án átköltözött, a szövetség átköltözése január közepéig várható. Ezzel szinte az összes célkitűzést sikerüli megvalósítani, hiszen a szövetség és a kamara viszonyának rendezésén túl most már fizikai értelemben is közel jutottunk egymáshoz azzal, hogy egy irodában működik mindkét szervezet tájékoztatott dr. Mészáros Attila.

Forrás: Petőfi Népe