Mi az a bakteriofág?
Olyan vírus, ami baktériumokat fertőz meg. A fágok rendkívül változatosak, a genetikusok előszeretettel használják őket modellnek. Az egyik leghíresebb az Escherichia coli bélbaktériumon élősködő lambda fág. Ezen a képen egy egész csapat támad meg egyetlen baktériumot:
Az apám a genetikán kívül a gímszarvasokról (Cervus elaphus) is tud egy csomó mindent. 1986 szeptemberében megkérdezte, van-e kedvem elmenni vele a gemenci erdőbe egymással verekedő szarvasbikákat fotózni. Én hatéves voltam, és biztos volt valami rajzfilm a tévében, mert nem volt kedvem. Ő elment és hazajött ezzel a képpel:
Figyeljük meg a szarvasbikák óriási agancsait! Az állatok ezeket áprilisban-májusban kezdik növeszteni, és júliusra már kész is vannak, miközben 8–10 kiló csontot építettek a fejükre. A szarvasagancs gyorsabban növekszik, mint a legvadabbul burjánzó daganat, de teljesen kontrolláltan. A bika augusztusban felhizlalja magát, majd szeptember elején – szarvasbőgéskor –, vetélytársainak esik.
Az apám azon kezdett el még régen gondolkozni, hogy ez a példátlanul gyors növekedés hogyan lehetséges. Arra jutott, hogy egyszerűen nincs elég tápanyag a kajában, amit a szarvas eszik. Hogy mi történik helyette? Az állat saját csontjaiból vonja ki az agancs építéséhez szükséges kalciumot: nyár közepére durva csontritkulása lesz!
A combnyaktörésre hajlamos idős emberekkel szemben azonban augusztusban ezt visszafordítja. Szeptember elejére már kutya baja, mehet verekedni a csajokért.
Úgyhogy az apám 30+ év után modellélőlényileg átugrotta az egész élővilágot, és most azon dolgozik, hogy mi az agancsnövekedés genetikai háttere. Mert ha megértjük, akkor elkezdhetünk rendes gyógymódot fejleszteni annak a rengeteg embernek (csak Magyarországon úgy egymillió), aki idős korára csontritkulásban szenved.
Forrás: Marsforgatni / Orosz Péter