komodói varánuszMéregmiriggyel ellátott fogai vannak a komodói varánusznak. Ezzel, illetve éles fogainak és széles, optimális formájú állkapcsának együttes alkalmazásával öli meg áldozatát.
Az Indonézia csupán néhány szigetén, többek között az állat névadóján, Komodón honos, akár 3 méteresre is megnövő, és kifejletten kb. 100 kilogramm tömegű komodói varánusz a legnagyobb termetű gyík a világon. Bár a tudományos világ igen későn, 1912-ben fedezte föl a fajt, a bennszülöttek régóta ismerték és félték. A hatalmas termetű varánusz ugyanis csúcsragadozó. Bár jellemzően kisebb állatokkal, rovarokkal, lárvákkal és tojásokkal, valamint döghússal táplálkozik, olykor képes nagyobb vadak, például szarvasok vagy vaddisznók elejtésére. Nem egyszer fordult már elő, hogy a gyíkok embereket is elejtettek illetve fölfaltak. A komodói varánusz harapása legtöbb esetben végzetes. A megharapott áldozatok ha el is menekülnek, egy-két nap múlva vérmérgezésben elpusztulnak. A gyík ezt türelmesen megvárja, majd fölfalja elpusztult áldozatát.

Kutatók számítógépes modellek segítségével megállapították, hogy egy kifejlett állat harapása lényegesen gyengébb, mint egy krokodilé. A varánusznak tehát szüksége van valamilyen „segédanyagra” az öléshez. Eddig az volt az általános vélekedés, hogy az áldozatokkal az állat szájában lévő kórokozó baktériumok végeznek, amelyek a vérbe bekerülve vérmérgezést majd halált hoznak. Erre azonban sosem találtak bizonyítékot. Ausztrál kutatók azonban most kimutatták, hogy a komodói sárkánynak – egyes kígyókhoz hasonlóan – méregfogai vannak.

A különböző mérgeket termelő mirigyek kivezető csatornái a fogak között találhatók. A kémiai elemzések kimutatták, hogy az állat által termelt méreg egy keverék, amely öt különböző méregfajtát tartalmaz. Hatására, amely erősségében nem marad el a mérgeskígyók mérgétől, az áldozatnál fájdalmas rángások, ezt követően pedig bénulás következik be.

Bryan Fry, a Melbourne-i egyetem munkatársa elmondta, hogy a méreg csökkenti a véralvadás sebességét, kitágítja a vérereket, aminek hatására hirtelen lecsökken a vérnyomás, ami az áldozatban sokkos állapotot idéz elő. A vegyelemzések kimutatták, hogy a méregből már 16 milligrammnyi mennyiség is képes egy kisebb szarvas megölésére.

Forrás: NGO