kabócaKülönös invázióra számíthatnak az Egyesült Államok keleti partvidékének lakói, kabócák ezrei árasztják el városaikat.
A kabócák egyik fajtája, a Brood II ugyanis 17 évente bújik ki a földből, a két-három centiméteres, kékesfekete testű rovarok ilyenkor mindent elárasztanak.

A kabócák nem veszélyesek az emberre és az állatokra sem, csak óriási számuk miatt kellemetlenek. A Wired magazin egy 13 évvel ezelőtti esküvőről ír, felejthetetlennek nevezi, ahogy a hangosan zümmögő állatok elborították a lakodalmas asztalt és nekirepültek a vendégeknek.

A mostani rajzást április végére vagy május elejére várják Észak- és Dél-Karolinában, Washington, New York, Philadelphia júniusban következik. Az időzítés az időjáráson múlik, ez a fajta ugyanis tényleg 17 évet tölt a föld alatt, amikor a hőmérséklet eléri a 18 fokot, akkor bújnak elő.
A hímek énekelni kezdenek, ettől olyan hangosak. A párzás után a nőstények faágakra teszik petéiket, majd kezdődik a kabócák tömeges pusztulása. A petékből kikelő lárvák a földre hullanak és beássák magukat a földbe, így kezdődik újra a körforgás.

Michael Raup entomológus 1962 nyarát idézi fel, amikor a gyerekek sikoltozva menekültek a rovarok elől. A hímek ugyanis nem tudnak jól repülni, gyakran nekirepülnek embereknek, épületeknek és egyéb tárgyaknak.
Kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot a 17-es számra, néhányan arra gyanakodnak, hogy az egésznek van valami köze ahhoz, hogy prímszámról van szó. Egy másik kabócafaj például 13 évente bújik ki a földből, és a 13 is prím – magyarázta Michael Raup.

Az elmúlt években többször is volt arra példa, hogy nagyobb mennyiségű kabóca bújt elő a földből, 2004-ben például a Brood X nevű, ezek ráadásul nagyobbak is voltak. A 13 évente előbújó, Brood XIX nevűek pedig 2011-ben árasztották el a városokat.

A kabócák rajzása azért kap ekkora figyelmet, mert az Egyesült Államok egyik legsűrűbben lakott vidékét árasztják el, a New York-i Central Parkban például különösen sokat várnak belőlük. Több honlap is foglalkozik a témával, a helyi rádiók pedig riasztást ígértek azokr a napokra, amikor a kabócák megjelenése várható.

Forrás: Origo