kullancsÉrdemes védőoltással készülni, de ez még távolról sem elég a kullancsok ellen.
A természetjárók tízparancsolata a Magyar Kullancsszövetségtől. A tavalyihoz képest jóval nagyobb és veszélyesebb kullancs- és szúnyogaktivitás várható, nem árt rá előre felkészülni. A Lyme-kórról részletesebben itt olvashat. A Magyar Kullancsszövetség tíz pontban foglalta össze, mire figyeljenek azok, akik kirándulni indulnak.

1. A természet veszélyeitől ne rettegjen! Ismerje meg inkább őket. Védekezzen ellenük, és akkor biztonságban dolgozhat vagy töltheti szabadidejét a természetben.

2. Kirándulószezon előtt adassa be magának és gyermekének a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást.

3. Évszaknak megfelelő öltözetben járja a természetet, 4 óránként szúnyog-kullancs riasztóval védekezzen: fel nem felszívódó picaridin (saltidin) hatóanyagú pumpás aerosollal-, krémmel-, vagy a gyermekbarát kiszerelésű golyós készítménnyel kezelje le magát és kisgyermekét.

4. Kutyája hosszú szőrét nyírassa le. Előzze meg a kullancsok támadását azzal, hogy rendszeresen alkalmaz kutyájára kullancsok ellen ható cseppet, nyakörvet.

5. Ritkán lakott nyaralóját, vadászházát és állattartó épületét kora tavasszal védőszemüvegben és maszkban takarítsa.

6. Gyermekét és kutyáját ne engedje a vadak által gyakorta látogatott helyekre, és szerettein gyakorta tartson kullancsvizitet.

7. Magas füves, susnyás-bozótosban ne táborozzon, és legelő állat nyers tejét ne igya!

8. Kullancscsípés esetére legyen szakszerű kullancseltávolító orvostechnikai eszköz házi patikájában, hátizsákjában és autója egészségügyi dobozában.

9. A két- vagy négylábú szerettéből eltávolított kullancsot műanyag dobozban, hűtve tárolja.

10. Betegségtünetek jelentkezésekor azonnal forduljon orvosához, állatorvosához.

Forrás: MNO