Hópárduccal találkoztak a hegyen

Jelentősen nőtt a tibeti vadállomány az elmúlt két évtizedben – derült ki egy friss kormányzati jelentésből, amely a kelet-tibeti Csamto prefektúrára koncentrált.
A kutatók szerint a Mangkam megyei Hunglasan természetvédelmi területen több mint hétszázra nőtt a veszélyeztetett jünnani piszeorrú majmok (Rhinopithecus bieti) száma az 1990-es években mért nagyjából ötven egyedről.

A prefektúra egy másik vadrezervátumában több mint kilencszázra emelkedett a gímszarvasok (Cervus elaphus) száma a korábbi nagyjából hétszáz példányról. További jó hír, hogy a múlt hónapban egy hópárducot (Uncia uncia) is láttak Tibet keleti részén. „Egy 4600 méter magas hegycsúcson látták az állatot, amelyet 3-5 éves felnőtt példányként azonosítottunk” – mondta Csu Hszüe-lin, a Tibeti Autonóm Terület erdészeti kutatóintézetének igazgatója.

A tibeti természetvédelmi övezetek 410 ezer négyzetkilométert tesznek ki, ami a régió összterületének a 33,9 százaléka. A tibeti hatóságok jelentős erőfeszítéseket tesznek az orvvadászat és az illegális vadállat-kereskedelem megfékezése érdekében.

Forrás: MTI