A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kék vércse-telepein (Kardoskúton, a Csanádi-pusztákon és Cserebökény térségében) javában tart a kirepülés előtt álló kék vércse fiókák gyűrűzése. Egy új módszernek köszönhetően néhány idős madár lábára is gyűrű kerül.

A nemzeti park legnagyobb kék vércse-telepe Kardoskút térségében található, itt több mint 170 pár madár fészkel. A költési időszak meglehetősen széthúzódik, vannak olyan fészkek, melyekből már június végén kirepültek az utódok, másutt még csak most rakják a tojásokat a szülőpárok. Idén meglehetősen nagy a mezei pocok felhozatal, azaz táplálék bőven van, így a fiókák döntő többsége meg is marad. A 170 fészekből már több mint 80-ból kirepültek a fiókák, számuk meghaladja a kétszázat. A fiatal madarak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereinek közreműködésével jelölőgyűrűt kaptak.

Egy új módszer segítségével Kardoskúton több tucat idős madarat (azaz a szülőket) is meggyűrűzték. Erre eddig még nem volt példa Magyarországon. A módszer lényege, hogy a fészek közvetlen közelében egy, a madarak által nem látható hálót helyeznek ki, s abba dolmányos varjú bábu, vagy bagolybábu segítségével próbálják becsalogatni a fészküket féltő madarakat. A hálóba akadt kék vércsék jelölőgyűrűt kapnak, így a jövőben sokkal többet tudhatunk meg az életükről. Például azt, hogy a következő években is ugyanide jönnek-e vissza költeni, s hogy ugyanazt a párt választják-e maguknak.

Cserebökény térségében szintén megkezdődött a kirepülés előtt álló kék vércse-fiókák gyűrűzése. Az utóbbi években itt is szépen növekedett az állomány, idén már 110 pár költött három telepen, illetve néhányan különálló, magányos (szoliter) fészkekben. Eddig 150 fiókát láttak el számkódos jelölőgyűrűvel és fém ornitológiai gyűrűvel.

A Csanádi-pusztákon mintegy száz pár kék vércse fészkel. Jelentős részük a mesterséges költőtelepeken, de a többi térséghez hasonlóan itt is egyre több madár rakja tojásait varjúfészekbe. Köszönhető ez annak, hogy a vetési varjak egyre nagyobb számban költöznek vissza ezekre a területekre. Érdekesség, hogy a Kopáncsi-pusztán idén egy ötös fészekaljat is találtunk. Ez ritkán fordul elő, a kék vércsék általában 3-4 tojást raknak.

A gyűrűzések alkalmával a szakemberek különböző méréseket is végeznek. Egyebek mellett a szárnyak fesztávolságát, a felkar és a középső kormánytoll hosszát mérik. A későbbi laborvizsgálatok céljából tollmintát is vesznek a madaraktól- közölte a park honlapján.

Forrás: Greenfo