foldmeroszak1kKüldetésük a környezet szolgálata

Több mint kétszáz éves múltjával az ország egyetlen erdészeti felsőoktatási intézményeként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara megtestesíti a XXI. század egyetemét, ahol a hagyományok és a természet tisztelete jól megfér a modernitással és a dinamikus fejlődéssel.

Ebben a rohanó, automatizált, gépek által uralt világban az emberek hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek az őket eredendően körülvevő tágabb környezetükről, nevezetesen a természetről. Ennek nagyon fontos részét képezik az erdők, melyek világunk egyik nélkülözhetetlen szűrőjét, a Föld „tüdejét" jelentik amellett, hogy az erdőnek fontos funkciója az is, hogy tüzelőt és alapanyagot ad nekünk.

Az embereket szolgáló sokféle szerszám, eszköz, kisebb-nagyobb tárgy, bútor, de akár épület is fából készül. Ha valaki elfáradt a munkában, a napi hajtásban, az erdő segít a regenerálódásban. Kószálni az erdő fái alatt, gyönyörködni a természet szépségeiben, figyelni a rebbenő rovarokat és madarakat, vagy ülni egy magaslesen, kitisztítja az agyat és megnyugvást, a továbblépéshez új erőt ad. Sokkal jobb kedvűen, mintegy feltöltődve tudja folytatni az ember a munkát egy-egy erdei kiruccanás után.

Az erdőmérnöki kar olyan szakembereket képez, akik a természeti és társadalmi környezet megőrzése, javítása érdekében fognak dolgozni, szakmai tevékenységüket a környezettudatos gondolkodásmód jellemzi. Az országban egyedül itt képeznek erdőmérnököket, amely szak az osztatlan, ötéves képzés végén MSc-diplomát nyújt. Az újraindult földmérő és földrendező mérnök, illetve a több évtizede futó környezetmérnök, természetvédelmi mérnök, vadgazda mérnök szakon alap- és mesterképzés folyik. A mesterképzésekre építve doktori programot kínálnak a hallgatóknak.

Modern környezet, nemzetközi lehetőségek

Minden képzésnek hagyományosan erőssége a gyakorlati oktatás, így aki rajong a természetért, élvezni fogja a terepgyakorlatokat, tanulmányutakat, a nemzeti parkok és erdőgazdaságok látogatását, a tanvadászatokat. Mindezekben a kar kiemelt partnerei az állami és magán-erdőgazdaságok, nemzeti parkok, hazai és multinacionális vállalatok és kutatóintézetek, melyekkel közösen készítik fel a hallgatókat nemcsak magyar, de európai és globális szinten is az erdészet feladatainak megoldására. Legyen szó több hónapos, fél- vagy akár egyéves külföldi tanulmányokról, a karon kínált ösztöndíjakkal rengeteg lehetőség nyílik meg az itt tanulók előtt elsősorban Európában, de akár a kontinensen túl is, hiszen a más szakmai, oktatási és kulturális környezet megismerésén kívül megszerezhetik vagy elmélyíthetik idegennyelv-tudásukat és közelebbről megismerhetik más országok hasonló érdeklődésű diákjait.

– Úgy gondoljuk, az általunk képzett szakemberek a természet „szolgálói". Céljuk és munkájuk megőrizni, ha lehet bővíteni természeti kincseinket, környezetünket. Vigyázni rá, óvni értékeit, kutatni titkait a természet jobb megértéséhez és helyrehozni az ellene elkövetett „bűnöket". Ezen munkálkodik a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara az erdőmérnöki, földmérő mérnöki, környezetmérnöki, vadgazdamérnöki, valamint természetvédelmi mérnöki szakjain egyaránt, oktató- és kutatómunkájával a természeti környezet minél jobb megismeréséért és ezen keresztül annak a lehető legjobb formában történő megőrzéséért. Nagy múltú intézményünk az utóbbi években a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő új infrastruktúrát alakított ki: új előadótermek, kollégiumok, diákhotel, kutatóbázisok, korszerű laboratóriumok épültek" – mondta prof. dr. Bidló András, a kar dékánja.

Üdv az erdésznek!
Mindezeket segítik az évszázadokra visszanyúló „selmeci diákhagyományok", melyek értékét ékesen bizonyítja, hogy 2014-ben felkerültek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. E hagyományok egyrészt hatalmas erőt képviselnek, önbizalomra, kitartásra, felelősségérzetre, becsületre, szakma- és hazaszeretetre, valamint az alma mater tiszteletére tanítanak. Másrészt viszont igazi vidám, jó barátságon és egymásra való odafigyelésen alapuló diákéletet nyújtanak az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján. Egy „selmeci" diák soha nem maradhat egyedül, ha bajba kerül, vagy bármi módon segítségre van szüksége, de mulatni, szórakozni sem magában szokott. Aki az erdőmérnöki karra jön tanulni, részesévé válhat mindennek.

Nyílt nap
A képzésekről bővebb információ az erdőmérnöki kar honlapján, a www.emk.uni-sopron.hu címen érhető el. Nyílt napra is várják az érdeklődőket január 26-án, pénteken 10 órától a Bajcsy-Zsilinszky úti campus F épületében, a Matematika előadóban (14-es terem).

Forrás: Kisalföld