seregi zoltanSzínigazgató lett a Tüskevár hajdani gyermeksztárja. Az ATV Heti Napló című műsorának stábja Seregi Zoltánnal járta be a legendás film forgatási helyszíneit, aki elárulta: lehet, hogy jön a folytatás.

„Tutajosnak elég hitvány, de majd teszünk róla, hogy összeszedje magát.”

Már több mint ötven éve annak, hogy az öreg Matula így korholta az ifjú Tutajost a Tüskevárban. Bánhidi László és Seregi Zoltán azóta is a hazai filmtörténelem egyik legismertebb párosa. Bánhidi hatvan, Seregi pedig tizenhárom éves volt a forgatáskor. Utóbbi úgy emlékszik vissza rá, hogy már az első percben véd és dacszövetséget kötöttek.

A Heti Napló stábja Seregi Zoltánnal együtt ment vissza a hajdani forgatási helyszínekre. No, nem Zala folyóhoz és a Kis-Balatonra, mert bár a regény ott játszódik, a film nem ott készült. A helyszín a Csepel Sziget déli csúcsa volt, Tass település mellett. Az ugyanis közelebb volt Pesthez, vagyis jobb volt a színészeknek és a stábnak.

Három hetet forgattak itt, sokszor haza sem mentek este, egy közeli csárdában laktak. Tutajossal sűrűn maradt itt Bánhidi László, akiről máig legendákat mesélnek a helyiek. Főleg azért, mert az öreg Matula sűrűn tért be a helyi ivókba, nem ritkán még munkaruhában, azaz Matula öltözetben. A stáb felkereste az öreg pákász kunyhójának a helyét is.


A díszletkunyhó egyébként még vagy tíz-tizenöt évig állt ott, de egy árvíz elvitte. Azért is nehéz pontosan megmondani, hogy hol állt, mert ez azóta is háborítatlan terület, ahol a fák kidőlnek, majd újak sarjadnak, és ahol tényleg a víz az úr. Egyik évről a másikra átalakítja a környezetet.

Jön a folytatás?

Seregi Zoltán egyébként maradt a szakmánál, csak nem színész lett, hanem rendező. Meg színitanodai tanár. Mostanában ő a békéscsabai Jókai Színház igazgatója. A Heti Naplónak elárulta, hogy hamarosan megvalósulhat élete talán legnagyobb álma.

„A Téli berek, amit megírtam, ugyanúgy nyolc részes tévéfilmnek, mint a Tüskevár volt. Nem kellett senkinek. Kicsit már fel is adtam, de most úgy tűnik – nem akarom elkiabálni –, hogy most végre megvalósul, és megrendezhetem” – mesélte.

A részletekről még nem árulhatott el sokat, csak annyit, hogyha minden jól megy, jövőre el is kezdődhet a forgatás. Meg azt, hogy ki lesz Matula bácsi. „Reviczky Gábor az, aki a mai színészek közül a leghitelesebb Matula tud lenni” – mondta. Saját magára viszont semmilyen szerepet nem oszt majd, csak rendező lesz. Hogy ki játssza majd Tutajost, azt még senki sem tudja, ő sem. Az viszont biztos, hogy nem a Csepel szigetnél készítik majd a sorozatot, hiszen a tervek szerint legalább 30 havas-jeges forgatási nap kell, az meg ugye Magyarországon nehezen garantálható.

Forrás: Erdőzúgás Magazin