zalabal2Telt házzal, közel 250 vendég részvételével rendezték meg a Zala megyei vadászok 26. bálját szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében.

Az ifjabb Berta Csongor, Domján István, Gellért Levente, Paál Tibor alkotta vadászkürtegyüttes adott jelt a bál kezdetére. A kétezerhatszáznál több sport- és hivatásos vadászt, 57 vadgazdálkodót jelentő zalai vadásztársadalom hagyományos összejövetelén Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, a rendezvény fővédnöke mondott köszöntőt. Ebben kitért a zalai vadászokra váró feladatokra is, ez pedig az idényben 10 500 vaddisznó, 5500 őz, 40 muflon, 120 dám- és 6000 gímszarvas terítékre hozatalát jelenti.

***

A Gerje-menti vadásztársaságok részvételével tartottak vadászbált a hétvégén. Majd kétszázan vettek részt a zenés esten. Pilis, Albertirsa, Törtel, Ceglédbercel, Cegléd, Pusztavacs vadászai és a települések vezetői, valamint minden vadászesemény elmaradhatatlan szereplői, a Pipacs Vadászkürt egyesület tagjai ünnepeltek együtt.


A Pipacs Kürtegyüttes nyitotta idén is a Vadászok bálját. Az az egyesület, amelynek egyenruháját most a szövetség elnöksége is magára öltötte. Ezzel is kifejezve, mennyire büszkék rájuk és arra, hogy a vadászkürt egyesület lesz az első nemzeti kürtegyüttes felkészítő verseny házigazdája. Az esten a szövetsége elnöke azonban nem csak nekik, minden résztvevőnek, tagnak, támogatónak köszönetet mondott. Az est azért is kiemelt esemény, mert végre van idő egy kicsit pihenni, szórakozni. Hiszen feladat – most a vadászidény közepén – van bőven.

Fehér Sándor elnök, Gerje-menti Vadászok és Vadásztársaságok Szövetsége: Elmondható, hogy térségünkben is a nagyvadállomány gyarapodik, úgyhogy a vadászoknak van feladata bőven. A vadgazdálkodásban rengeteg a teendő, hogy a vad és az élőhelyek között az összhang megmaradhasson. Úgyhogy ténylegesen időt kellett szakítani mindenkinek arra, hogy kikapcsolódni is tudjon.

A tavaszias január egyébként a vadászok munkáját is nagyban meghatározta. Ami a vadaknak öröm volt, nekik plusz feladat. A vadak ugyanis sokkal könnyebben találnak takarmányt és búvóhelyet. A vadászoknak viszont nehezebb kijutni a helyszínre és megtalálni a vadat. De így a jó – mondta az elnök – legyen az állatoknak könnyebb inkább ez az időszak. A vadászok számára is könnyebb időszak jöhet, legalábbis ami a tervezést és gazdálkodást illeti.

Az idei évtől kezdődően minden vadásztársaság egy húszéves időtávlatban tud gondolkozni, ez mindenképpen a stabilitás irányába mozdította el a helyzetet és ehhez az anyagiak megteremtése, remélhetőleg megoldható feladat, tehát azt gondolom, hogy stabil a helyzete a vadásztársaságoknak.

Az esten ezekről azonban kevesebb szó esett, hiszen most a szórakozásé és a kikapcsolódásé volt a főszerep.

*

Tradicionálisan kitűnő vadászbál volt. Homokmégyen. A homokmégyi Dózsa Vadásztáraság, a területén elejtett kapitális szarvasbikák, méretes vaddisznók révén a járás külföldön és belföldön legismertebb vadászegyesülete február 27-én, a község művelődési házában tartotta éves tradicionális bálját.

kalobal
A rendezvényre messze vadászterületekről, még Németországból is érkeztek vendégek, így a bál az elmúlt évek kitűnő rendezésének és a közönség töretlen lelkesedésének köszönhetően a megye egyik legnagyobb vadászbáljává nőtte ki magát.

A bált Rigó Ferenc, a társaság elnöke nyitotta meg, majd a program nyitányaként Szeredy Krisztina Nagy Magyarország primadonnája előadásában csendült fel a vadászhimnusz.

Forgács Gábor színész-humorista egy jól eltalált, illuminált állapotú karakter megformálásával érte el előadása csúcspontját, melynek végén a vadászok talán még örültek is, hogy ezúttal nem a humor megsemmisítő erejével bíró számos vadászvicc egyikével hozakodott elő.

A báli forgatagtól kicsit távolabbi helyen a vadászok kötetlenebb formában is számot vetettek az elmúlt vadászati idény eredményeiről, sikereiről, örömeiről és egy két vadászélményüket is megosztották az ilyen történetekre mindig vevő közönséggel.

Forrás: Vadászat.net (zaol.hu | cegledinfo.hu | kalohirek.hu)