kemencekisvasuthukElképesztő csúsztatásokkal terhelt, agresszív médiakampányban akadályozta meg a WWF a haladó sajtóval karöltve, hogy egy százéves, de évtizedekkel korábban tönkretett, európai szinten is egyedülálló kisvasút néhány kilométeres vonalát felújíthassák a Csarna-völgyben.

A városi lakosokra optimalizált heccparádét az új vasút építésének, a védett állatok elüldözésének, egy ezer hektáros erdő tönkretételének megtévesztő állításaira alapozták. Nehéz is szembe menni egy tekintélyes zöld szervezet véleményével, amelyről nem is feltételeznék támogatói, hogy a zsigeri indulatkeltés mögött tartalmatlan, szélsőségesen túlzó, hamis állításokkal festették fel az erdőrontó rémvasút meséjét. A portálunknak nyilatkozó kemencei polgármester arról beszélt, a kisvasút-ellenes kampány alatt még teljes tudatlanságról árulkodó, fenyegető e-maileket is kapott, amelyben azt rótták fel neki, hogy egy ezer hektáros erdőből egy, a kisebbnél is kisebb kisvasút pár kilométeres szakasza és hétvégi üzemeltetése fogja kiüldözni az állatokat. A hecckampánynak köszönhetően ugyanakkor ebből egyelőre nem lesz semmi. Az állítólagos zöld érdek győzelmének köszönhetően a sínek pedig tovább rozsdásodnak a patakmederbe hányva, ahogy évtizedek óta… Igaz, a WWF egyéb sikerekkel nem is büszkélkedhet mostanság, úgyhogy számukra ez is egyfajta eredmény lehetett.

Nem támogatja az Agrárminisztérium a kisvasút építését a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben.
Csütörtöki közleményében a környezetügyért is felelős szaktárca hangsúlyozza, hogy a Csarna-völgyben a jogszabályok csak természetvédelmi céllal, a természeti folyamatok működésének biztosítása és elősegítése érdekében engedik a beavatkozást.
A minisztérium szerint mindezt hosszú távon a nemzeti park igazgatósági vagyonkezelése biztosíthatná, ezért soron kívül intézkednek arról, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át a terület az állami erdőgazdaságtól. Az Ipoly Erdő Zrt.-t Nagy István miniszter a beruházás engedélyeztetési kérelmének visszavonására utasította - közölték. (ForestPress)

A Csarna-völgyért az erdészek és a természetvédők már csaknem egy évtizede folytatják a szkanderezést. Az előző szakminiszter már elvette az Ipoly Erdő kezelésében állott erdők jelentős részét, amit a 2008-as vándorgyűlésen még büszkeségtől dagadó kebellel mutogattak a helyi szakemberek.

Forrás: ForestPress