tuzifa pickupPang a fapiac, mondják az erdészek, ám a lakossági tűzifaárakban ez egyelőre nem érezteti a hatását.

Vannak olyan szerencsések, akik saját erdejükben termett tűzifával fűtenek, de az emberek többsége erdőgazdálkodóktól, fakereskedőktől szerzi be a télire valót.
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdészetei egységes áron kínálják a lakossági tűzifát. A kemény lombos vastag tűzifát kétméteres hosszban 1,55 m magas sarangokból árulják méterenként 23 ezer forint körüli összegért. A fenyő 13 200 forint. Száradékként kitermelt keménylombos fát 18 600 forintért lehet megkapni. A vágásterületen a vevő által maga gyűjtött vastag tűzifa kemény lomb esetén 11 300, lágy lomb esetén 4200 forint. Az ágfát 2400, illetve 800 forintért lehet gyűjteni. Vas megyében is egyre többen foglalkoznak erdőgazdálkodással, tűzifaeladással, kiszállítással. A magáncégek árai nagyon hasonlóak. Szinte kizárólag feldolgozott, méteres, hasogatott és kályhakész tűzifát kínálnak.

A méteres hasogatott keményfa ára 20-22 ezer forint köbméteres rakatonként, a kályhakész keményfa tűzifa ára 16-18 ezer forint körüli ömlesztett köbméterenként. Az árak a szállítási költséget is tartalmazzák bizonyos távolságon belül. Gaál András az elsők között vágott bele a tűzifa-értékesítésbe. Egyházashollóson működtetett telepén három éve nem változtak az árak. Sok év távlatában csökkent az eladott mennyiség, ami annak köszönhető, hogy egyre nő a konkurencia. Az árbevételük mégsem lett kisebb, mert a feldolgozottság növelésével, a megfelelő előkészülettel törekednek a jó minőségre.

Nemrég beruháztak. Jelentős élő munkaerőt váltottak ki gépekkel. Fontos, hogy a vásárló által mérhető és ellenőrizhető legyen a kiszállított anyag mennyisége, minősége. Tőke Albin Kámban működteti a telepét. Véleménye szerint három éve hideg tél volt, akkor emelkedtek az árak. Most stagnál a fapiac. Enyhék a telek, kevesebb tüzelő fogyott. A viharkárokból, szúkáros erdők termeléséből sok faanyag halmozódott fel, amit olcsóbban kínálnak az erdőgazdálkodók. Ezzel egy időben a munkabérek viszont emelkedtek, így a feldolgozott termék ára nem csökkent.

A vásárlók egyre inkább a jó minőségű, megfelelően feldolgozott, kályhakész tűzifát keresik. Sokan előre gondolkodnak, és már nyáron beszerzik a tüzelőt. Akkor inkább a hasított méteres anyag fogy, később inkább a kályhakész. Érezhető, hogy a természetben legalább egy éve száradt, tető alatt tartott anyagnak hamarosan nagyobb értéke lesz. A legjobb fűtőértékű a gyertyán, a tölgy és a cser, ha van idejük kiszáradni. Az azonnali fűtésre az akác a legmegfelelőbb. Haller Ferenc Szemenyében működteti a fakereskedését. Keményfával foglalkoznak. Tapasztalata szerint a vásárlók 10-15 százaléka akár több évre előre megveszi és beraktározza a tűzifáját. A vásárlók 30 százaléka akkor érkezik, amikor a hideg: kisebb tételekért.

Forrás: Vaol