vadasztrofeak 2A Szlovák Vadászkamara Komáromi Területi Kamarája Vadásztrófeák címmel látványos kiállítást installált a Duna Menti Múzeum földszinti termeiben.

Mivel a koronavírus-veszély kapcsán foganatosított óvintézkedések miatt a március 11-re tervezett megnyitója elmaradt, ezért az érdeklődők portálunkon keresztül értesülhetnek annak részleteiről és a kamara tevékenységéről.

„A hatályos törvény értelmében a kamarabeli tagság kötelező minden olyan fizikai személy számára, aki érvényes vadászjeggyel rendelkezik, továbbá valamennyi jogi személy számára, aki egy-egy vadászterület bérlője. Jelenleg 1300 egyéni tag és 6-45 taggal bíró 52 vadászszervezet van a nyilvántartásunkban. A szervezetek vadászengedélyt kiváltott tagjai a megadott területen jogosultak a vadászatra“ – mondta el a Ma7.sk-nak Kocsis Vilmos mérnök, a Szlovák Vadászkamara Komáromi Területi Kamarájának elnöke.

Azt is elárulta, hogy Komárom környékén korábban leggyakrabban apróvadra, így fogolyra, fácánra és mezei nyúlra vadásztak.

„Mivel a fogoly már kihalóban van (nem a vadászata miatt!), ezért napjainkban fácánra és kisebb mennyiségben a szintén megcsappanó számú mezei nyúlra vadászhatunk. Tájainkon megtalálható a csülkös vad is, amelyből domináns az őz, továbbá vaddisznó és kisebb számban szarvas, valamint muflon is él a vadászterületeinken. Azokon belül Bátorkeszin egy nagyobb, Marcelházán pedig egy kisebb vadaskert működik, amelyekben muflonok, dámvadak, szarvasok ugyancsak élnek. Sajnos, a szabadban továbbra is sok róka rejtőzik, amelyekből azonban évente jelentős mennyiséget sikerül terítékre hozni. Borzokkal és már aranysakálokkal is szoktunk találkozni. Például az utóbbiak már Magyarországon veszélyeztetnek egyes vadfajokat, s azokat vidékünkre is vonzzák a nekik élelmet jelentő őzek és más állatfajok“- magyarázta.

Majd arról beszélt, hogy a Kultúrpalotában a Komáromi Területi Vadászkamara által megrendezett Vadásztrófeák című kiállítás egy trófeaszemle részét képezi.

„Az érvényben levő vadászati törvény értelmében trófeaszemlét valamennyi területi vadászkamara minden évben köteles tartani. A mustra zártkörű szakmai részében a trófeákat korcsoportok szerint szétválogatják és elbírálják. Annak nyilvános részét pedig a trófeakiállítás képezi, amely során a nagyközönségnek mutatjuk be az előző vadászidény végeredményét. Mivel két-három évtizeddel ezelőtt lényegesen kevesebb trófeával rendelkeztünk, ezért akkoriban kisebb terem is elegendő volt a tárlat megrendezéséhez. Ma már azonban szűkösnek bizonyulnak az eddigi helyszínek, ezért örömmel fogadtuk, hogy Csütörtöky József múzeumigazgató az újabb válogatásunkat befogadta a Kultúrpalota földszinti termeibe.”
Összesen 626 trófeát állítottunk ki, amelyek közül 452 őz, 75 szarvas, 51 dámvad, 20 muflon, 14 vaddisznó, 8 borz és 6 róka. Mindezekről hamarosan egy katalógust is megjelentetünk“

– ecsetelte a kiállítás részleteit.



Megjegyezte: szó sincs a vadászok közti éves versenyről, hogy melyikük ejt el több, nagyobb vagy mutatósabb vadat: „A vadászok elsődleges feladata a vad óvása és gyarapítása, valamint a megfelelő élőhelyük megőrzése és javítása. Másodlagos feladatunk pedig egyes túlszaporodott vadfajták kilövése és hasznosítása“.

A koronavírus-veszéllyel kapcsolatos óvintézkedések foganatosítása előtt úgy tervezték hogy március 11 - április 2. között lesz látogatható a kiállításuk.
Ha olyan szerencsénk lenne, hogy enyhülne a veszély, s elmúlna a rendkívüli állapot, akkor a későbbiekben, akár pár napra is megnyitnánk a tárlatunkat. Ellenkező esetben azonban csak online módon tekinthető meg. Április 4-én a vadászgazdáknak személyesen adjuk vissza a trófeákat, amelyeket majd továbbítanak a jogos tulajdonosaiknak“

– nyilatkozta.

Végül megtudtuk, hogy a vadászélet iránt érdeklődők hogyan válhatnak vadászokká és kamaratagokká.

„Aki vadászjegyet szeretne váltani, annak előzőleg elektronikus teszt formájában vizsgát kell tennie. A vizsgával kapcsolatos előkészítő tanfolyamokat a területi vadászkamarák biztosítják. Mi minden év első negyedében szoktuk megrendezni a kellő elméleti tudással felvértező, 70 órás tanfolyamot, amit az adott vadászszervezetnél egyéves gyakorlati felkészülés követ. Ha a jelentkező a vizsgaszabályzat értelmében valamennyi feltételt sikeresen teljesíti, akkor utána vizsgát tehet, és ha sikeres, megkaphatja az őt vadászatra feljogosító vadászjegyet. Az érdeklődőknek jelentkezési ívvel és a további szükséges információkkal a komáromi Bél Mátyás utca 30. szám alatt található irodánkban szolgálunk“ – zárta tájékoztatását Kocsis Vilmos mérnök.

Forrás: Ma7