duvadgyeritesi hetAz Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. megyei Területi Szervezete, és a Tájegységi fővadászi rendszer közös szervezésében, 2020. február 7–15. között került megrendezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az I. Dúvadgyérítési hét!

Az egyhetes megmérettetés során elejtett vagy csapdázott szárnyas és szőrmés kártevőket a Kemely és Vidéke Vadásztársaság területén a záró-, szombati napon helyezték közös terítékre, megadva számukra a végtisztességet.

A felhívásra harminc vadászatra jogosult regisztrált, végül azonban a terítékceremónián huszonöt gazdálkodó egység negyvennyolc elejtővel jelent meg. Itt minden vadászatra jogosult, elejtő szerint adta le a vadat. Egy személy több jogosultnál is indulhatott, a lényeg az volt, hogy csak a megyében elejtett, csapdázott vad kerülhetett terítékre, és egy vad, csak egy jogosultnál szerepelhetett.

A hét során összességében 4 db aranysakál, 246 db róka, 36 db borz, 12 db dolmányos varjú, 52 db szarka és 69 db szajkó esett. A beszámításba kerülő fajok és azok „pontértéke” az alábbiak szerint alakult.

 Szajkó

2 pont

 Szarka

3 pont

 Dolmányos varjú

5 pont

 Borz

8 pont

 Róka

10 pont

 Aranysakál

12 pont

 Nyestkutya

15 pont

 Mosómedve

15 pont


Mind a vadászatra jogosultak, mind a vadászok értékes díjazásban részesültek! Vadásztársasági szinten az első három helyezett oklevelet és serleget, egyéni szinten pedig az első három helyezett oklevelet és a Reflex vadászbolt felajánlásában tárgynyereményeket kapott. Emellett a három vadkilövés is gazdára talált, egy gímszarvasbika, egy őzbak és egy gímszarvasborjú.

 I. helyezett  Király Fácán Vadásztársaság

518 pont

 II. helyezett  Megyaszói Hernádmenti Vadásztársaság

325 pont

 III. helyezett  Őrhegy Földtulajdonosi Vadásztársaság

311 pont


Az egyéni versenyben nyolc vadásztárs teljesített 100 pont felett:

 I. helyezett  Árvai Róbert 363 pont
 II. helyezett  Ujlaki Csaba 297 pont
 III. helyezett  Babik Roland 295 pont
 IV. helyezett  Rimaszécsi László 283 pont
 V. helyezett  Lakatos Zoltán 226 pont
 VI. helyezett  Kapás Péter 156 pont
 VII. helyezett  Takács Sándor 155 pont
 VIII. helyezett  Szabadkövi Antal 126 pont


Összességében elmondható, hogy a versenyen indulók rendkívül komolyan álltak a feladathoz, minden elismerésünk ahhoz, amit egy hét alatt produkáltak. Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek, illetve köszönjük a szervezők, segítők önzetlen segítségét, munkáját!

Forrás: OMVK Borsod