szarvastetem matranovak2022. február 14-én Nógrád megyében, Salgótarjántól 25 kilométerre, Mátranovák -Mátracserpusztán szokatlan dolog történt. Egy gímszarvasbika ment be egy kerítés nélküli házhoz és az ott-tartózkodó idős hölgy szerint zavarodottan viselkedett.

Segíteni próbált az állaton, de amilyen gyorsan megjelent a sérült vad, olyan gyorsan el is tűnt.

Az idős hölgy segítséget kért: végül a területileg illetékes vadásztársaság szakemberei érkeztek ki a helyszínre – tájékoztatta lapunkat egy helyi lakos, aki látta a helyszínen a vérnyomokat.

A ház körül nagy adag vért találtak. A vad sérülése artériás vérzésre utalt, mert még a falon is friss vérnyomokat voltak. A helyi vadgazdálkodók 200 méterig tudták követni a nyomokat. A vér mennyisége eközben folyamatosan csökkent. Ekkor segítséget kértek Figura Ákostól, aki Rubi nevű bajor hegyi vérebével meg is érkezett a helyszínre. Nem volt teljesen világos, mi történt a gímbikával – kezdte beszámolóját a tapasztalt utánkereső. Jelentős volt a vérmennyiség a ház körül. Nem értettük, pontosan mi is okozhatta ezt a komoly sérülést. Elsőre azt gondoltuk, hogy valaki rálőhetett a gímszarvasbikára.

Rubi a legutolsó ismert pont után fel is vette a vérnyomot és 1300 méter vezetékmunka után meg is találta az első sebágyban a vadat. A szarvasnak csak arra volt ereje, hogy még felálljon. A kegyelemlövést követően gyorsan kiderült, mi volt az oka a bika rendkívül furcsa sérülésének és viselkedésének.

szarvastetem matranovak2A körülbelül hatéves, ereje teljében lévő gímbika hátsó két combjából megközelítőleg hat-hét kilogramm hús hiányzott. Mivel a területre nem jellemző a kóbor kutya, ezért a helyiek szerint a tettes vélhetően szürkefarkas lehetett. Ilyen támadásra egy szürkefarkas nem képes, több egyed együttesen támadhatta meg a gímszarvast.

Tavaly, Mátranovákon, 22 birka pusztult el, vélhetően akkor is farkasok támadtak rájuk. 2021-ben szürke farkas egyik pillanatról a másikra jelent meg ezen a területen. Kihelyezett vadkamerák segítségével már több alkalommal sikerült farkasokat fényképezni. Medve, és hiúz korábbról ismert volt, de a szürkefarkas egyáltalán nem. Figura Ákos tapasztalata szerint az esetek döntő többségében a gímszarvas 300 méter után lefekszik az első sebágyban. Ez az egyed viszont rendkívül riadt volt, és súlyosan sérülten még megtett másfél kilométert. Viselkedése arra utal, hogy olyan ragadozóval találkozott, akivel szemben nem volt tapasztalata.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Képek forrása: Bakó Tamás és Figura Ákos

Forrás: Agrojager