aranysakal bocsaBács-Kiskun megyében, a Kiskőrösi járásban található Bócsa, amely a Duna-Tisza közének középső, magasabb területén helyezkedik el. A település Kecskeméttől mintegy 40 kilométerre, dél-nyugatra található.

A Bócsai Hubertus Vadásztársaság vegyes-vadas területén, minden évben kétszer, aranysakálhajtást szervez. Egyiket az apróvadvadászati idényt megelőzően, a másodikat március közepén. Az elmúlt években olyan szinten elszaporodott az aranysakál, hogy a jövőben vélhetően több hajtást kell majd megrendezzünk – mesélte lapunknak Bondor Dénes, a vadásztársaság elnöke.

A területen a nagyvadtól, az apróvadig minden vadászható állatfaj megtalálható – kivéve a muflont. Az előző évben dámszarvasból és gímszarvasból, a tarvadakkal együtt, körülbelül 20 darabot, vaddisznóból megközelítőleg 100-at hoztak terítékre. Mezei nyúlból megközelítőleg 120, fácánból 80 került aggatékra. A társaság által kezelt terület nagysága megközelítőleg eléri a hétezer hektárt.

Bócsán, az aranysakál, már több mint 15 éve megjelent, ám sokáig markánsan nem volt érezhető a jelenléte. Évről-évre azonban jelentősen gyarapodott a számuk. Mára érezhetően lecsökkentette az őz állományát. A mostani körülmények között 13 őzbakot hasznosíthatnak. Az aranysakál megjelenése előtti években ez duplája volt a mostani adatoknak. Éves szinten aranysakálból megközelítőleg 50-et ejtenek el, amit fele-fele arányban lőfegyverrel és csapdázással érnek el.

Nehéz megbecsülni, de úgy gondolják, hogy megközelítőleg 15-20 darab lehet a helyi sakál törzsállomány, amely a szomszédos vadásztársaság területeire is átjárva, vadászik a bócsai határban.

A mostani aranysakál hajtáson nagyjából 70 vadász vett részt, amelyre nagyon készültek a vendéglátók is. A peremvidékeket hajtották meg és az elmúlt években viszonylag sokat tanultak a hibáikból. A hajtásaikat 2022-ben úgy szervezték meg, hogy a hajtók felől fújjon a szél.

Ez lenne az optimális – mondta az elnök, de sajnos nem mindig tudják így alakítani a hajtásokat. Ha már nem kavarog a szél, akkor már optimálisnak tekinthetőek a körülmények – tette hozzá. A korábbi években több olyan hajtásuk volt, amikor az aranysakálok egyszerűen eltűntek. A sakál, ha teheti, elkerülve a hajtókat és a leállókat a széleken kitört. Éppen ezért jobb és bal oldalon egyaránt öt-öt vadász 200-250 méterrel előrébb halad a hajtással. Ők a „szélezők”. A balesetveszély miatt, a leállóknál jobb és bal oldalt, helyi vadászok helyezkednek el, akik a legjobban ismerik a vadászterületet.

Amióta így szervezik a hajtásokat, jóval több sakált sikerül elejteniük. Az okos ragadozók ugyanis beszorulnak a leállók és a hajtók közé. A mostani két hajtásban egy toportyánt ejtettek el a szélezők, kettőt pedig a hajtás kellős közepén, körülbelül 30 méterre a leálló sortól sikerült terítékre hozni. A nekiiramodó sakálok hátratörve, a hajtók irányába akartak meglépni. Mivel a terület egyes részei fedettek, érdemes lenne kontrahajtásokat szervezni – amelyeket a jövőben biztos megszervezünk – mondta az elnök. A területi adottságok miatt Bócsán ez a módszer nem optimális, de más társaságok eredményeit azonban el kell fogadni és használni kell – tette hozzá. Mivel az aranysakál idegei rendkívül jók, ezért a vadászok maximum 10 méterre mennek egymástól. Olyan fiatalos erdőket hajtottak most meg, ahol a sűrű, fedett részek ideális búvóheyet biztosítottak a sakáloknak.

A 2021. őszén megrendezett vadászaton már az első hajtásban négy aranysakál esett. Igen, ez is a szerencsén múlik, mert gyorsan helyet változtathatnak – nehéz kiszámítani ezt a vadfajt. A mostani két hajtásban összesen három egyed került terítékre, miközben két aranysakálnak sikerült kitörnie.

Bács-Kiskun megye egyes helyein az aranysakál térhódítása egyre nagyobb problémákat okoz. A vörösrókát jelentősen visszaszorította. Az aranysakál hatásait még mindig sokan tévesen alábecsülik. A bócsai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a faj lépésről lépésre egyre jobban elszaporodik. Az elmúlt évben Bondor Dénes lesvadászatán, fültanúja volt annak, hogy pár száz méterre tőle, a sakálok egy vaddisznósüldőt fojtottak le. Bócsán már teljesen hétköznapi az is, hogy lövés után, 5-10 percen belül megérkeznek az aranysakálok. Érdemes várni mielőtt elhagyjuk a magaslest, mert az is lehet, hogy zsákmányunk mellé még egy aranysakált is fektethetünk a terítékre – zárta beszámolóját Bondor Dénes, a társaság elnöke.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Forrás: Agrojager