blaumann odon vadfotos hu ozbak az uton 0Bács-Kiskun megyében, a Kiskunmajsai járásban helyezkedik el Csólyospálos, Kiskunmajsától délre a Kiskunsági Nemzeti Park területén.

A település Szegedtől mindössze csak 47 kilométerre található dél-keleti irányban. Csólyos-alsópáloson, a Gémes-rét területrészen, Gémes Tibor és felesége furcsán viselkedő őzbakra lett figyelmes. Mivel mindketten vadásztársasági tagok a Csólyospálos – Kömpöc Hubertus Vadásztársaságban, azonnal tudták, hogy valami baj lehet az őzzel.

Félretéve a munkájukat, el is indultak az őzbak irányába. A riadt állat a fejét lent tartotta, időnként megrázta magát. Elsőre nem volt világos, mi is történt az állattal, ráadásul menekült is előlük. Amikor közelebb értek, láttak meg, hogy gondatlanságból kinn felejtett villanypásztorba csavarodott bele az őzbak és önerőből nem tudta kiszabadítani magát.A megmentők és elsősorban az őzbak szerencséjére, egy közeli itatóba beleakadt a fejére csavarodott drót, így lehetőségük nyílott arra, hogy megmentsék. Annak ellenére, hogy az őz kistestű állat, riadalmában komoly sérüléseket okozhat. A nehézséget az jelentette, hogy biztonságosan nem tudták lefogni és az állat hánykolódott, rugdosott, nem hagyta magát megközelíteni. Közelről látszott, hogy a villanypásztor a lábai közé is tekeredett, illetve egy szál már a nyakára is csavarodott. A házaspár azonban nem adta fel. A jó fizikumú férj elkapta az állatot, a felesége pedig egy késsel egyenként elvágta a villanypásztor szálait. Később visszapörgették, hogy a mentési akció mindössze nehány percig tartott.

Gémes Tibor először mentett meg őzbakot , és megosztotta velünk a tanulságot:

“Mindenkit óva intek hasonló akcióktól!! Annak ellenére, hogy jó fizikai kondícióval rendelkezem, komoly erőfeszítésbe került az ugráló, rugdalózó, riadt állatot lefogni, Majdnem egyszerre fáradtunk el. Komolyabb sérüléseket szerencsére nem okozott.Hasonló esetben érdemes riasztani a területileg illetékes hivatásos vadászt és a társasági tagokat és csapatban megoldani ezt a veszélyes szituációt “– zárta beszámolóját Gémes Tibor, csólyospálosi vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Forrás: Agrojager