somogyi bika 2Ellenberger András, a 8500 hektáron gazdálkodó, Somogy vármegyei Kossuth Vadásztársaság vadászmestere értékelte az idei szarvasbőgés időszakát.


A vadászmester lapunknak elmondta, hogy a szarvasállományuk minősége kiváló, annak ellenére, hogy mindössze 20 százalék a terület erdősültsége. A vízellátottság viszont jó, több halastó és patak is található a területen, de ezek mellett mesterséges itatókat és dagonyákat is létesítenek, a nádasok pedig remek búvóhelyet jelentenek a vadnak.

A bőgésben eredetileg 18 bikát terveztek hasznosítani, ám szeptember 18-án elejtették a 19. példányt is, ezzel befejezték a szeptemberi gímszarvasbika-vadászatot. Számos, évek óta ismert egyed került terítékre az idényben és több ígéretes bika maradt az állományban. Van például egy olyan farkaságas aganccsal rendelkező példány, melyet 4 éve ismernek, de még mindig kímélik.

Megjegyzi azt is, hogy a gímszarvasgazdálkodás szakmai szempontjait hasonlóképp látják a szomszédos vadászatra jogosultakkal és egyként kezelik az állományt. Ezt nagyon fontosnak tartja az eredményes gazdálkodás szempontjából.

Mint elmondja, az intenzív bőgés elég későn kezdődött, de szeptember 6-án robbanásszerűen beindult és ki is tartott két héten át. Még szeptember 18-án is jó bőgést tapasztaltak. Az elejtések is ezt tükrözik, hisz ezt követően több napon keresztül mind az esti, mind a reggeli kimenetelek eredményesek voltak. A nehézkes kezdés ellenére szeptember elsején terítékre került az első agancsos.

Van egy-egy visszajáró, 5-6 fős német és francia csoportjuk, akik minden évben eljönnek, mellettük pedig sok a magyar vendég. 70 tagja van a vadásztársaságnak, a széles ismeretségi körükből is kerülnek ki vendégek.

A terítékre került középkorú és idős egyedek átlagos trófeatömege 8,74 kilogramm, de hozzáteszi, hogy főbőgésben 7 kilogramm alatti trófeatömegű bikára nem vadásznak. Véleménye szerint, az idei kiugró év ilyen szempontból, bár a következetes szakmai munkának (és a vendégkörnek) köszönhetően évről-évre nagyobbak az átlagos trófeatömegek. Viszonyításképpen elmondja, hogy tavaly a szeptemberben terítékre került bikák átlagos trófeatömege 8,12 kilogramm volt. A terítékre került bikák koreloszlása a következő: 13 középkorú és 5 öreg bika, illetve 1 fiatal egyed.

A 19 agancsosból 15 érmes. 3 kapott arany, 10 ezüst és 2 bronz minősítést, a legnagyobb trófeatömeggel egy 11,64 kilogrammos bika rendelkezik – sorolja büszkén az eredményeket.

A szép eredmények előzményeiről elmondja, hogy szükség van hozzájuk egy elhivatott csapatra is, akik nem csak ebben a három hétben, hanem egész éven át lelkiismeretesen figyelik a bikákat, ezért nagyon jól ismerik a vad mozgását és felbukkanásának lehetőségeit. Igyekeznek begyűjteni a hullott agancsokat, hisz abból sok értékes szakmai információt tudhatnak meg, mindemellett jó kapcsolatokat ápolnak a szomszédos vadászatra jogosultakkal. Ez mind elengedhetetlen az eredményes idényhez. 6 fővel dolgoznak, a vendégeket két hivatásos vadász, Gartai Tamás és Békefi Dániel, valamint két tagtársuk, Bana Ádám és Madarász László, illetve ő kísérték.

Megemlíti még Darabos Dávid nevét is, aki mind kísérői, mind vérebvezetői minőségében kiváló munkát végzett. Négy sebzésük után egy dermedthez vezetés és 3 hajszás munka volt, amelyet Dávid és kutyája, Ali végzett el, így mind a négy bika terítékre került – zárja le a lapunk olvasóinak adott beszámolót Ellenberger András vadászmester.

Forrás: Nimród