vadgasztro csopakHagyományteremtő céllal indult az első Balaton Vadgasztro Fesztivál Csopakon.


A vadászokból álló szervezőcsapat célja az volt, hogy megmutassa és megossza a nagyközönséggel azt az élményt és tudást, amit saját életük során megtapasztaltak és kimunkáltak: a természet szeretetét, a nemes vadászat mikéntjét és a vadhúsok számtalan elkészítési módját, fortélyait.

Az árnyas, hangulatos rendezvényhelyszínen, a Csopaki Üdülőfalu és Kemping területén zajló fesztivál egész napra szórakozást biztosított az érdeklődőknek. A szakmai előadások palettája színes volt. A szervezők az előadásokat úgy válogatták össze, hogy mind a laikus közönség, mind a vadászok tanulhattak az elhangzottakból.

A gyerekeket arcfestéssel, hajfonással, kézműves foglalkozásokkal, madárbemutatóval, íjászkodással és zenés bábelőadással várták. A felnőtteknek pedig élőzenével kedveskedtek Kovács Bea erdélyi magyar énekesnő csodálatos dalaival.

A központban természetesen a vadételek kóstolója állt. A zsűri és a közönségszavazatok alapján az első Balaton Vadgasztro Fesztivál nyertese a Bakonyerdő Zrt. csapata lett, a képzeletbeli dobogó második fokán a Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány állt, a bronzérem pedig a Csopaki Polgárőr Egyesületet illette. A nívós díjakat Ambrus Tibor házigazda, Csopak község polgármesere és Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke adta át.

Takács Szabolcs fővédnök, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja köszöntőbeszédében a Bakonyi Vadgasztro Fesztivál testvérrendezvényének nevezte a mostani eseményt, és szerinte az összefogással jó esély van arra, hogy a Veszprém vármegyei lakosok és az itt nyaralók nyitottá válnak a vadételekre, rendszeresen fogyasztják majd azokat, ezáltal megtapasztalják, hogy a pörköltön túl még számos elkészítési módja van a vadhúsoknak.

Forrás: Nimród