barna medvePap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Tánczos Barna szenátor, korábbi román környezetvédelmi miniszter kedden előterjesztette a bukaresti parlamentben azt a jogszabálytervezetet, amely törvényben rögzítené a barnamedve-vadászatra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótákat.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciói által kidolgozott, a parlament felsőházában benyújtott törvénytervezetet 103 törvényhozó támogatta aláírásával, kormánypárti és ellenzéki honatyák egyaránt.

Az RMDSZ parlamenti frakciói általa olyan törvényes keretet szeretnének elfogadtatni, "amely az emberi életeket helyezi előtérbe, ugyanakkor tudományos alapon meghatározott megelőzési és beavatkozási vadászati kvótákat rögzít" a romániai medvepopulációra vonatkozóan - közölték, hangsúlyozva, hogy a tervezet szaktanulmányokon alapszik.

"Minden kutatás, amely az elmúlt években készült, azt bizonyítja, hogy a medvepopuláció fokozottan növekszik Romániában, ezzel együtt a támadások és a károk száma is. Ezért a beavatkozás szükségessége elvitathatatlan" - nyilatkozta a törvénytervezetet kidolgozó Hargita megyei szenátor.

Tánczos Barna szerint a medvepopuláció kezelésének középpontjában a faj fenntartása mellett "az emberi élet és tulajdon védelme" kell álljon. Szerinte a tervezet támogatottsága azt mutatja, hogy hatékony, határozott beavatkozásra van szükség a medvepopuláció túlszaporodása okozta problémák kezelésére.

Mint kifejtette, a törvénytervezet pontosan meghatározott kvóták alapján újra engedélyezi a vadászatot, "ahogyan az más, kevésbé veszélyes állatfajok esetében már létezik a román jogrendben". "A 426 egyedre vonatkozó, vadászterületekre leosztott megelőzési kvóta és 55 egyedre vonatkozó beavatkozási kvóta törvénybe foglalásával a következő két évre kiszámítható intézkedéscsomagot biztosítunk" - idézte a politikust az RMDSZ sajtószolgálata.

A két szám azonos azzal, amit Tánczos környezetvédelmi miniszterként is javasolt megelőzési és beavatkozási kvótaként a mandátuma utolsó napján aláírt miniszteri rendeletben. Utódja, Mircea Fechet ezt a Román Akadémia tanácsára 220-ra csökkentette, 140 egyedet megelőzési, 80-at beavatkozási céllal lehet kilőni.

Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselő, a tervezet másik kezdeményezője emlékeztetett: a medvepopuláció elszaporodása problémát okoz a székelyföldi gazdáknak, ezért hosszútávú megoldásra van szükség.

A kezdeményezés az azonnali beavatkozásról szóló, 2021-ben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet és a vadászati törvényt egészíti ki. Az RMDSZ hírlevele szerint előírja, hogy kilövéskor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venni és az adott pontszámot meghaladó kapitális hím medvék és bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és a kilövések nyomon követését is szigorúan szabályozza.

Előírja továbbá, hogy a környezetvédelmi tárcának kétévente populációbecslést kell végezni, és ez alapján meghatározni az új vadászati kvótákat.

A törvénytervezetet első házként a szenátus tárgyalja, majd a képviselőház szakbizottságai és plénuma hozza meg a végső döntést.

Romániában jelenleg csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet.

Forrás: Nimród