vadaszkurtos gyozelemOktóber 6–8. között rendezték meg idén a vadászkürtösök Európa-bajnokságát a németországi Suhlban, ahol a Vadászkamara Kürtegyüttes bizonyult a legjobbnak a B hangolású vadászkürtös csapatok kategóriájában.


A június elején, Dégen megrendezett Nemzeti Vadászkürtös Versenyen elért eredménye okán hazánkat két csapat, a Vadászkamara Kürtegyüttes és a Baranya Vadászkürt Együttes képviselte az európai szintű megmérettetésen. A hat nemzet (Németország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Magyarország) részvételével zajló versenyen két kategóriában, B és Esz hangolású kürtöscsapatok számaiban mérték össze tudásukat a csapatok, a két magyar résztvevő alakulat az előbbiben mérettetett meg. A verseny napján két fordulót tartottak, a délelőtt folyamán elődöntő zajlott, ahol két kötelező és egy szabadon választható darabot kellett bemutatnia a csapatoknak. Az elődöntőből három résztvevő jutott tovább a délutáni döntőbe, ahol ismét egy szabadon választható darabot kellett bemutatnia a versenyző csapatoknak.

A Baranya Vadászkürt Együttes részéről Agyaki Gábort, az együttes vezetőjét és lapunk főmunkatársát kérdeztük: – Jól szerepelt a csapat, a 12 együttesből a hetedik helyet és a város különdíját szerezte meg a Baranya Vadászkürt Együttes, mely korösszetételét tekintve a legfiatalabb csapatnak számított a mezőnyben – adta tudtunkra az eredményt munkatársunk, aki hozzátette – A többségében fiatalokból álló baranyai csapat 17 emberrel képviselte magát Németországban.

– Fantasztikus élmény volt az egész hétvége. Maga a rendezvény is gyönyörű helyszínen volt, mondhatni nagyon példásan volt megrendezve. Baráti volt a hangulat a résztvevő kürtegyüttesek között. Az, hogy ez nekünk újra, 2018 után még egyszer sikerülhet, abba sokáig nem éltük bele magunkat, hiszen rengeteg tényezőnek kell pont a megmérettetés napjára fókuszáltan együtt állnia, emiatt az utolsó pillanatig nem mertük ezt elhinni. Aztán a verseny napján a jó felkészülésnek hála nagyon jól, összeszedetten, együtt volt a csapat, jó volt a darabválasztás, a zsűri és a közönség egyértelmű reakciójából már látszott, hogy van esélyünk – vázolta fel a Vadászkamara Kürtegyüttes részéről Nagy Csaba együttesvezető a tapasztalatokat, majd hozzátette: – A döntőbe két cseh csapat és mi jutottunk be, mindkét másik együttes nagyon jól játszott, így végig nyitott volt a verseny kimenetele, de amikor végül a mi nevünket olvasták fel, az egy hihetetlen jó érzés volt.

Nagy Csaba érdeklődésünkre elmondta, hogy bár voltak kevésbé jó csapatok, ami már első este kiderült a helyszínt adó Ringberg Hotel teraszán végrehajtott közös, fakultatív kürtöléskor, ugyanakkor a mezőny többsége nagyon felkészült volt, ezért nem lehetett semmiképpen sem hátradőlni és zsebben érezni újra az Európa-bajnoki címet.

Forrás: Nimród