papa trofeaszemleOktóber végén tartotta trófeaszemléjét a pápai Nádler Herbert Vadászati Egyesület. A rendezvényen a gímbikák trófeái mellett az idei őzbakok hazánkban maradt, arra érdemes példányait is megtekinthették az érdeklődők.


Móczár István, az egyesület elnöke mutatta be a szervezetet, illetve osztotta meg lapunkkal az idei év tapasztalatait.

Az egyesület 30 százalékos erdősültség mellett bruttó 5200 – nettó 4900 – hektáron gazdálkodik, taglétszáma 28 fő. Éves szinten több mint 300 nagyvadat hasznosítanak: 35 őzbak mellett 70 tarvadat, vaddiszóból a megemelt kvóta értelmében 180 egyedet, míg gímszarvasból 20 bikát, illetve 40 tarvadat.

A trófeamustrát Pápadereskén, kellemes őszi időben, gyönyörű környezetben – az önkormányzati tó partján – tartották. Az elnök elmondta, hogy a terület őzállománya nagyon jó, tavaly 4 bak trófeatömege is meghaladta az 500 grammot, idén egy ilyen, kivételes példány esett, de több is volt, melyek majdnem elérték ezt a tömeget. Az idényben összesen 38 őzbak került terítékre és gondolva a jövőre, korosbítás céljából több ígéretes egyedet is az állományban hagytak.

A gímszarvasra rátérve az elnök elmondta, hogy a szemlén 12 bika trófeáját mutatták be a vendégeknek, közülük kettő 10 kilogramm feletti volt. A mustra időpontjáig lebírált 10 trófea átlagtömege 6,85 kilogramm, 7 agancs volt érmes, 3 ezüst és 4 bronz minősítést kapott.

A szakember arról számolt be, hogy a bőgés a szeptemberi szokatlan meleg miatt igen gyenge volt és főként éjszaka zajlott. A bikák este későn jöttek elő és nagyon korán vissza is váltottak, a vadásztatás ezért meglehetősen körülményes volt.

A közép- és öregkorú agancsosok után most a fiatal selejt bikák vadászata következik, ezeket a tagság ejti majd el, de még bérvadászokat is fogadnak rájuk, illetve az idei vadászati évben két terelővadászatot terveznek tartani, egyet decemberben, egyet pedig januárban.

Forrás: Nimród