rendorpalotaAz elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a vadászat jogszabályi környezete, amellyel nemcsak a belföldi, hanem a hazánkba érkező külföldi vendégvadászok számára is soha nem látott könnyítéseket eszközöltek.

A külföldi vendégvadászok kapcsán, számos vadásztársaság esetében, eddig gyakorlatnak számított, hogy a vendégek adatait előzetesen bejelentették a területileg illetékes rendőrkapitányságokra. Ezzel kapcsolatosan megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát, akik arról tájékoztatták lapunkat, hogy a külföldi vendégvadászoknak vadászat előtt nem kell az adatait bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságokra. Az Agro Jager News érdeklődésére kapott ORFK tájékoztatást, az ügy jelentőségére való tekintettel, változtatás nélkül közöljük!

A külföldiek vadászati célú lőfegyvereinek Magyarországra, vadászati céllal történő behozatalának szabályait a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény (a továbbiakban: Ftv.) és a végrehajtására kiadott fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Kormányrendelet tartalmazza.

A rendelet 48. § rendelkezései alapján az egyedi jóváhagyást igénylő vadászlőfegyver, illetve a sportlőfegyver jogszerű tartását az e rendelet alapján kiadott fegyvertartási engedéllyel nem rendelkező személy a lakóhelye szerinti államban kiadott fegyvertartási engedéllyel, tűzfegyver esetén európai lőfegyvertartási engedéllyel igazolhatja. Az a személy, aki európai lőfegyvertartási engedéllyel rendelkezik, jogosult – a hozzá tartozó lőszerrel, illetve az Ftv. 3. § (3) bekezdésében meghatározott töltőszerkezettel együtt – az abba bejegyzett, Magyarország területén vadászatra jogszerűen használható, egyedi jóváhagyást igénylő tűzfegyverét vadászat céljára behozni, kivinni, illetve az ország területén átszállítani. A „B” kategóriájú, vadászatra szolgáló tűzfegyver behozatalához és tartásához a vadászat helye szerint illetékes rendőrkapitányság engedélye is szükséges.

Az Európai Unió valamely tagállamában lakóhellyel nem rendelkező személy a Nemzeti Adó és Vámhivatal területileg illetékes vámszervének a 13. számú melléklet szerinti igazolása alapján jogosult egyedi jóváhagyást igénylő lőfegyverét, a hozzá tartozó lőszerrel együtt vadászatra behozni, kivinni, illetve az ország területén átszállítani, ha a Magyarország területén tartózkodás a 90 napot nem haladja meg.

A vadászaton való jogszerű részvételt a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvényben foglaltak alapján a vadászati hatóság által Magyarország területére és az abban meghatározott vadászterület(ek)re kiállított hatályos vadászati engedély igazolja.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 66. § (2) bekezdése meghatározza, hogy a társas vadászatok ütemtervét a jogosult köteles legkésőbb szeptember 30-áig a vadászati hatóságnak, rendőrhatóságnak, valamint – a természetvédelem alatt álló területre vonatkozóan – a természetvédelmi hatóságnak írásban megküldeni, és az esetleges változást – legkésőbb a vadászat kezdetét két nappal megelőzően – bejelenteni. Egyéni vadászatra vonatkozóan ilyen adatközlési kötelezettséget tárgyi jogszabály nem tartalmaz.

Amennyiben a megküldött listák a társas vadászatokkal kapcsolatosan leadott ütemtervek aktualizálására előírt adatközlésekre vonatkoznak, azok szükségesek és azokat a rendőrkapitányságok a társas vadászatok ellenőrzéséhez, illetve a hozzájuk érkező bejelentések kezeléséhez használják fel. Sem a hazai, sem a külföldi vendégvadászok esetében magyarországi egyéni vadászatuk előtt az illetékes rendőrkapitányságok részére adat megküldési kötelezettséget a hatályos fegyverjogszabályok nem tartalmaznak, ezért ezzel kapcsolatos országos gyakorlat nincs.

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat