pall endre kopjafaA hagyományoknak megfelelően Somogy vármegye napján (január 6.) a vármegyeháza dísztermében átadták az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címeket is. II. Ulászló magyar király ugyanis e napon adományozott (idén 526 éve) Somogynak – a vármegyék közül elsőként -, címer- és pecséthasználati jogot.

Páll Endre vadászíró életműve a Somogy Vármegyei Közgyűlés által adományozott Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet érdemelte ki. A felterjesztő az OMVK SVTSZ és a Somogy Vármegyei Vadászok Szövetsége, a díjat dr. Kemenszky Péter, az OMVK SVTSZ titkára vette át.

Merczel István, a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság tagja, a SEFAG Zrt. Erdőgazdálkodási osztályvezetője így fogalmaz a kitüntetés kapcsán:

„Óriási elismerés ez, hiszen Somogyország Kincsei között olyan nagy neveket találunk, mint Gárdonyi Géza (Szőlősgyörökhöz köthető emlékei és írásai) vagy Fekete István (életmű).
Fontosnak tartom elmondani, hogy Somogy megelőzve a korát 2004-ben, tehát még messze a Hungarikum törvény megalkotása előtt létrehozta az Örökségünk – Somogyország Kincse díjat, és ettől kezdve a vármegyében két ilyen jellegű kategória van, egyszer a vármegyei értéktári díj és mellette az Örökségünk – Somogyország Kincse díj. Előbbi esetében a felvételről a Vármegyei Értéktár 5 fős Bizottsága dönt, utóbbiról pedig a Vármegyei Közgyűlés szavaz. Somogyország Kincsei automatikusan értéktári díjazottakká válnak, míg fordítva ez nem igaz.

Bandi bácsi elismert szakember volt, a szakirodalom meghatározó alakja és mellette szépírói tevékenysége is kiemelkedő, igazi példakép. 1971-ben került a Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság kaposvári központjába, ahol szaktanácsadó, majd 1973–1982 között – nyugállományba helyezéséig – mint vadászati felügyelő irányította a vállalati vadászterület munkáját, emellett pedig 35 éven át látta el magas színvonalon a Gyótai Vadásztársaság vadászmesteri feladatait is. (Itt esett az 1981-es világrekord pusztakovácsi bika (16,04 kg; 269,89 CIC), amely 7 évig vezette a ranglistát).
Bandi bácsit 2013-ban még köszönthettük Kardosfán 90. születésnapja alkalmából, majd október 6-án örökre megpihent. Sosem feledjük Őt, életműve és hagyatéka 2019.02.20-án – kulturális örökség kategóriába – bekerült a Somogy Vármegyei Értéktárba”.

Hagyatéka: Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont „Páll Endre” emlékszoba, Bőszénfa, trófeagyűjtemény Somogy Vármegyei Vadászok Szövetsége Kaposvár, trófeagyűjtemény Gyótai Vadásztársaság vadászháza Gyótapuszta.

Művei: A vaddisznó és vadászata, A gímszarvas és vadászata, Vadásztarisznya, Legjobb vadászni, Újra megtelt a tarisznya, Egy lövéssel kettő, Mozaikok vadászéletemből, Vadászszemmel Amerikában

Forrás: SEFAG Zrt. Facebook oldala / Agrojager