vaddiszno varos1Folytatjuk azt a témát, amelyben a Szombathelyre betévedő, vagy már ott nevelkedett vaddisznók gyérítése kapcsán kezdtünk el egy előző cikkünkben, illetve a Pécsett kialakult helyzetre is kitérünk.

A vasi vármegyeszékhelyen a vaddisznók belterületi elejtését végző Aranypatak Vadásztársaság elnökétől, dr. Saly Imrétől megtudtuk: korábban e tevékenységet egy megbízott vadász végezte, aki ugyan részsikereket ért el, de egyedül nem volt kellően hatékony. Ezért 2023 októbere óta 4 fő végzi, 2-2 napos váltásokban, szisztematikusan a munkát. A szakembereknek személyre szóló rendőrségi engedélyük van a belterületi fegyverhasználatra. A rendőrség a 18 és 6 óra közötti időszakra engedélyezte a gyérítést, konkrét utcák megjelölésével. Az ügyeletes vadászok munkavégzésük során kimennek egy-egy ellenőrző körútra, továbbá az önkormányzat biztosított a lakosságnak egy e-mail címet is, ahová írhatnak, ha vaddisznók jelenlétét tapasztalják, valamint egy telefont is kaptak az ügyeletben lévők, amelyen közvetlenül elérik őket a lakosok, ha szükséges. A tavaly ősszel bevezetett rendszer meghozta a várt eredményt, jelentősen csökkent a belterületi vaddisznók száma, mivel állandó zavarásnak vannak kitéve, így visszább húzódtak az erdősült területek irányába.

Pécsett a Hosszúcser Vadászegylet végzi a gyérítést. A társaság hivatásos vadásza, Grozdics Károly elmondta: 2010 óta jelentenek problémát a lakosság és a vadgazdálkodó számára a városba belátogató, illetve betelepülő vaddisznók. Az elsődleges okai a folyamatnak az elhagyott, gondozatlan zártkertek, melyeket egykoron a településen élő bányászok és családjaik gondoztak. A bányászat megszűnt, a munkások elköltöztek, vagy kiöregedtek, a kertek pedig magukra maradtak, a fiatalabb korosztályt nem érdekli ez a foglalatosság. A másik csábítást a vad számára a gondozott kertek végén kialakított komposztálóhelyek jelentik, melyeknél folyamatos a friss konyhai hulladék-utánpótlás. Ezért már kérték a lakóktól, hogy ezeket a lakóházakhoz közelebb helyezzék el. Továbbá a vaddisznóállománynak van egy jelentős része, mely már a belvárosban látta meg a napvilágot és ott is nőtt fel. Az ilyen vaddal van a legnehezebb dolga a vadgazdálkodónak, nemcsak azért, mert tényleg a sűrűn lakott részeken élnek, hanem mert már urbanizálódtak, megszokták az ember jelenlétét és máshogy viselkednek, mint vadon felnövekvő társaik. Grozdics Károly azt is elmondta: érdekes jelenség és ésszerű magyarázat nincs rá, még ha ezek a vaddisznók nem is látják a vadászt, valahogy megérzik, hogy nem egyszerű utcai járókelő van a közelükben és gyorsan távoznak.

vaddiszno varos2

Megtudtuk a szakembertől azt is: a „városi” vaddisznók belterületi elejtése nagyon sziszifuszi tevékenység, rengeteg tervezést, utánajárást, egyeztetést igényel. A lakosságot a beavatkozásokról Facebook-oldalukon, honlapjukon és személyes beszélgetések során is folyamatosan tájékoztatják. Ez nagyon fontos a környék lakóinak testi épsége miatt is. Ennek okán a gyérítést mindig biztos kezű, higgadt, türelmes vadász végzi – ez utóbbi amiatt is fontos, mert az alkalmas helyzetre és pillanatra gyakran hajnalig várni kell. Az elejtést igyekeznek a lakóházaktól távolabb eső területeken elvégezni, pontosan a biztonság érdekében. Az ilyen helyzeteken segít, ha némi takarmányt helyeznek el, ami megállítja a vadat – természetesen nem annyit, hogy az odacsalogassa a külterületen élőket is. Ha valakinek az ingatlanján megtelepednek a vaddisznók, azok elejtésébe a szomszédoknak is bele kell egyezni, s bizony, az állatvédőkkel sem könnyű. Arra, hogy bizony a vadászatok éjszakáján lövés dördülhet, mindig felhívják a lakók figyelmét, így az senkit nem ér váratlanul. Nagy könnyebbség, hogy a vadászati törvény módosításának köszönhetően immár legálisan használhatnak hangtompítót is.

A hivatásos vadász azt is hozzátette: tavaly december végéig ötven vaddisznót sikerült terítékre hozniuk a városban, s egyelőre úgy tűnik, ritkul a lakossági bejelentések száma. Abban bíznak: talán mégiscsak sikerül kiszorítani a vadat a városból, s ez talán az immár évtizedes szisztematikus munkájuknak is köszönhető.

Forrás: Nimród