Tartalomjegyzék

ellenőrzik a sötét terepjárókatA Nemzeti Nyomozó Iroda péntek hajnalban a terrorelhárító szolgálat segítségével elfogta a cigányok elleni gyilkosságokkal vádolt férfiakat. Mindannyian Hajdú-Bihar megyeiek.
DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatására - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. Bencze hozzátette, hogy senki nem kapja meg azt a százmillió forintos nyomravezetői díjat, amelyet a cigányok elleni gyilkosok nyomravezetőjének ajánlott fel a rendőrség.

Az országos rendőr-főkapitány szerint az akció péntek hajnal 2 óra 15 perckor kezdődött meg, amikor hat embert állítottak elő, közülük négyet délutánra előzetes letartóztatásba helyeztek. Valamennyien Hajdú-Bihar megyében illetve Debrecenben laknak. Koruk 28 év 42 év közötti és a rasszista indíték volt a fő prioritás a támadásokban. Közülük 4 főt már őrizetbe vettek. Előzetes letartóztatásukról a hétvégén dönt a bíróság.

A nyomozók több mint 100 esetben rendeltek ki szakértőt, a "fegyver-lőszer-vonal" ellenőrzése során több mint ezer adatot dolgoztak fel, több mint 4 millió telefonforgalmi adatot és 150 bejelentést ellenőriztek, több száz embert hallgattak ki és több ezer embert számoltattak el. Vizsgálták a közútforgalmi adatokat, ennek során közel 2 millió adatot kértek be, 800 órányi képanyagot és csaknem 1,5 millió gépkocsira vonatkozó adatot elemeztek.

Az altábornagy a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánt reagálni azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint a bizonyítékok között lőfegyverek is voltak, illetve a letartóztatottak között többen horogkeresztet illetve más hasonló tetoválásokat viseltek.

Az országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott: az ügy akkor oldódik meg véglegesen, ha az igazságszolgáltatás is elvégezte a munkáját, ezért a nyomozás részleteiről, a bizonyítási eljárásra való hivatkozással nem kívánt válaszolni.

A Népszabadság információi szerint a nyomozási siker részint a mobiltelefon-forgalom hatalmas energiát igénylő kielemzésének tudható be. Több millió hívásból próbálták a nyomozók kiolvasni, kik lehettek a támadások közelében, illetve a bűntények körüli napokban milyen forgalmat bonyolítottak másokkal és egymással a mobiljukról. Az így kirajzolódott háló vezetett eredményre.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy péntek hajnalban elfogtak hat nem roma származású férfit Debrecenben egy szórakozóhelyen, akik közül öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel. A Perényi 1. nevű sörözőbe csütörtökön éjfél után hatoltak be a kommandósok, mindenkit igazoltattak, majd több személyt elvittek a helyszínről. Ezzel egy időben más helyszíneken is sor került rendőrségi akciókra Debrecenben. A gyanúsítottak lakásán házkutatást tartottak és fegyvereket, térképeket, valamint egy terepjárót is lefoglaltak.

A Népszabadság információi szerint néhányuk testán nácizmust éltető tetoválások láthatóak. Az Index egyik olvasója szerint - aki szemtanúja volt az igazoltatásnak - kidobókat is elvittek, akik kopaszok voltak, tele náci jelképekkel, egyikükön "anti-anti-racism" pulcsit látott

Az Index rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a gyanúsítottakat hosszabb ideje megfigyelték, és több terhelő bizonyítékot is találtak náluk, például terepjárót és sörétes fegyvert is. Jelenleg kommandósok biztosítják kihallgatásukat. A HVG információi szerint a gyanúsítottak még nem tettek vallomást.

63 lövés, 11 Moltov-koktél, öt halott

A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során - amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége folytatott nyomozást - a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A kilenc bűncselekményt tavaly és részben idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.
A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség.

A HírTV úgy tudja, hogy a feltételezett elkövetők között unokatestvérek is vannak, akik a diszkóban biztonsági őrként is dolgoztak, ez is oka lehet annak, hogy a magas, 100 milliós nyomravezetési díj ellenére sem volt a rendőröknek információja a tettesekről.

A Népszabadság tudósítójának információi szerint a Perényi 1. zenés szórakozóhelyen (volt Orange Music Club) előtt helyszínelnek a rendőrök Debrecenben, ami DVSC keménymagja törzshelyének számít. Az elfogott személyek között van állítólag egy szórakozóhely üzemeltetője és kidobóembere is. A DNS-vizsgálatot már elindította a rendőrség, arra számítanak, hogy e döntő bizonyítékként szolgál majd a bizonyításban. A mintákat az egyes helyszíneken talált szőrrel és szövetmaradványokkal vetik össze.



Perényi 1 nagyobb térképen való megjelenítése

A szórakozóhely üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek azt nyilatkozta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli. Barabás Zoltán - mint mondta - péntek reggel a rendőröktől értesült a történtekről, azt azonban nem közölték vele, hogy kiket vettek őrizetbe.

A Népszabadság munkatársának az Orange Music Club tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy a rendőrségi helyszíneléskor, már reggel ment vissza a szórakozóhelyre. Ő úgy tudja, hogy nincsenek alkalmazottai a gyanúsítottak között, csak - tudomása szerint - egy programszervező hölgyet vittek el a rendőrök, aki a szórakozóhely számára műsorokat, összejöveteleket szervezett. Hangsúlyozta, hogy sem az üzemeltetők, sem az ott dolgozók nem érintettek az ügyben.

A lap munkatársa úgy értesült, hogy Ny. Évát is inkább tanúként hallgatják ki, mivel a rendezvények házigazdájaként ő hozta például az egyik kidobó embert, a 36 éves K. Istvánt, aki - állítólag - a gyanúsítottak között van. A fiatalember, ismerősei szerint meglehetősen nehéz családi környezetben nőtt föl, s az utóbbi években erősen radikális nézeteket vallott.