sportlövészekBalatonfűzfő - A téli szünetet követően és a hagyományoknak megfelelően, meglehetősen cudar időjárási körülmények között kezdték meg a szezont a Balatonfűzfői Lövész Egylet sportolói.

Putz István a csapat és a válogatott edzője elmondta, hogy a körülmények rosszak, de a sportemberek lelkesek.

- Miközben már Szlovákiában is bizonyos szint felett fizetés jár és gondtalan felkészülés a jutalom, addig nálunk egyre szűkösebbek a lehetőségek - panaszkodott az Európa bajnoki ezüstérmes szakember.

- Például Somogyi Árpád erdőmérnökként Ausztriában fát vág, majd autóba ül és hazarohan edzésre. Ráadásul így is remekül teljesít, de a többiekkel kapcsolatban is elmondható hasonló elfoglaltság.

Az idei első versenyen a magyarok mellett szerb és osztrák sportolövők adtak számot tudásukról. A felnőtt traposoknál a fűzfői Kecskés László győzött (125 korong, 101 találat), megelőzve mosonmagyaróvári és szerb riválisát. A junioroknál osztrák siker született, Rozman Gábor lett a második. A lányoknál Papp Borbála (75-35) állhatott fel a dobogó legtetejére. Skeet szakágban Somogyi (125-115) kimagasló eredménnyel nyert két szerb lövő előtt.

A gyorsított vadászkorong lövészet különleges, bár egyre népszerűbb szakág. A szezonnyitón keszthelyi győzelem született, Szollár András harmadik helyen végzett.
Füzesséry György hazánkban a II. világháborút követően megteremtette a koronglövészetet. Többek között Balatonfűzfő volt az egyik helyszín, ahol például éppen Putz István nevelőedzője is volt Füzesséry. A kitűnő szakember emlékére rendezett hagyományos vetélkedőt Putz nyerte meg (125-117), tanítványa ifj. Szollár András (125-112) előtt. A juniorok között Rozman diadalmaskodott, a nőknél pedig Papp.

Skeetben a szombathelyi Bokor nyert, 24:23-as szétlövésben múlta felül Somogyit. Mindketten nemzetközi kiküldetési szintet (125-119) értek el.
Dupla trapban az éppen most angyalföldi színekben versenyző, de fűzfői Gerebics Roland érdemelte ki az aranyérmet.

Érdekesség, hogy ifj. Szollár és Gerebics a légtérzár miatt lemaradtak a pekingi Világ Kupáról, így legközelebb az olaszországi Lonato városában lőhetnek. (Közben lesz az angliai VK, de oda a magas költségek miatt nem utazhatnak a fűzfőiek.)

András huszonkét esztendő, az idén már meg kell mutatnia az oroszlánkörmeit a nemzetközi mezőnyben is - mondta Putz István. - Az oroszországi Kazanban júniusban Európa-bajnokság lesz, majd július végén Münchenben vébé.

A sportlövő szövetség alig ad támogatást, így nekünk, itt helyben kell megteremteni a lehetőségeket a versenyzéshez. Egyébként András mellett Somogyi harcolhatja még ki a jogot, hogy világversenyeken képviselhesse a magyar és a fűzfői klub színeit.

A fűzfői lőtér épül, szépül

Jelenleg két-két trap és skeet pálya várja a sportlövőket Balatonfűzfőn. Mindezek mellett olyan vadászpálya, melyen a nyúl, fácán, vagy éppen kacsa repülését is tökéletesen tudják utánozni a kilőtt korongok.

Putz István elmondta, hogy szeretnék a családosok számára is vonzó helynek kiépíteni a sportlétesítményt. Így golyós, illetve légfegyver területet is kialakítanak a tervek szerint.

Valószínűleg lesz harminc méter magas úgynevezett toronykakas kilövő hely is, ahogy a meglévő épületeket és technikát is folyamatosan igyekeznek kellő színvonalon karbantartani.

A lényeg, hogy minél több fizetős vendég látogassa a lőteret, ahol magas színvonalon élvezhetnék a szolgáltatásokat.

Forrás: Napló Online