hurokkal és csapdákkal dolgoznak az orvvadászokA fatolvajokon és az illegális szemétlerakókon kívül az utóbbi időben a vadorzókkal is meggyűlik a bajuk a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársainak. A közelmúltban volt olyan nap, amikor több mint 50 hurkot és csapdát találtak a mezőőrök a cinkotai Paperdőben.

Oláh Csaba, az őrszolgálat vezetője elmondta, az utóbbi időben egyre gyakrabban bukkannak vadorzók nyomaira. – Ezt nehéz lenne a gazdasági válsággal és az emberek elszegényedésével magyarázni. A hurkok és csapdák elhelyezése ugyanis szakmai hozzáértést és tapasztalatot igényel – tette hozzá.
A XVI. kerület külterületén elsősorban a mezei nyulak és a fácánok őshonosak. A vadorzók éppen ezekre az állatokra vadásznak. A hurkokat minden esetben azokon a csapásokon helyezik el, ahol az állat a nyomokból következtetve közlekedni szokott. A hurok közelében az orvvadászok úgy alakítják át a terepet, hogy az állat csak a csapda irányába mehessen. Az így megfogott állat halálra van ítélve. A vad minél jobban vergődik, a hurok annál inkább a nyakára szorul, s végül megfojtja áldozatát.

– A Btk. 2004es változtatásában már az orvvadászat is állatkínzásként szerepel. Indokolt esetben egy ilyen vétségért akár többéves börtönbüntetés is kiszabható, erre volt is már példa. Jómagam vadászember vagyok, így pontosan tudom, mekkora különbség van puskával elejteni a vadat vagy egy hurokkal lassú kínhalálra kényszeríteni.

A vadorzók ráadásul gyakran maguk is fegyverrel rendelkeznek, ezért is nehéz ellenük harcolni. A mezőőrök a veszélyhelyzet elkerülése érdekében nem is provokálják a találkozást velük, inkább megpróbálják a hurkokat begyűjteni. Így találtak rá nemrég a több mint 50 csapdára is.

Forrás: Helyi Téma