árvízi felhívás a dianáktólA Vadászati Kulturális Egyesület és a VKE Diana Vadászhölgy Klub kezdeményezésére, a Safari Club International Közép- Magyarországi Egyesülete támogatásával az alábbi FELHÍVÁST tesszük közzé:
Bizonyára sokan feszült figyelemmel olvassák a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyét sújtó árvízzel kapcsolatos híreket.

Sajnos mindössze 24 órát tudtam a sajóládi árvízi védekezésben részt venni. Tragikus volt látni, ahogyan emberi életek munkája úszik a vízben, tragikus volt megélni, hogy bármit teszünk, szinte hasztalan, mert nem tudjuk megállítani az elképesztő sodrással érkező vizet, ami hétfőn csekély két óra alatt öntötte el Sajólád kb. 1/3- át. Egy haszna biztosan volt a tegnapi napunknak: ahol a legerősebb sodrása volt a víznek, egy egész napos megfeszített munkával sikerült megvédenünk egy stratégiai útvonalat, amin keresztül Bőcsöt el tudták látni. Bőcsön akkor már négy napja se áram, se víz, se gáz nem volt, az élelmet, az ivóvizet is ezen az úton keresztül juttatták be a faluba, illetve ezen keresztül tudtak orvosi, katonai segítséget biztosítani.

Valószínűleg az elkövetkező napok még mindig az emberi életek és az anyagi javak mentéséről fog szólni, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az árvíz milyen kárt tesz a vadállományban. Ott, a sajóládi és a bőcsi területek 80%- a méteres víz alatt áll, ami a valószínűsítések szerint a vadállomány nagyjából 90%- ának pusztulását okozza. A teljes apróvad szaporulat, de a teljes őzszaporulat is a víz martalékává vált, melyet csak több évi gondos odafigyeléssel lehet majd helyreállítani.

Természetesen nem csak a Sajólád és a Bőcs közeli vadászterületeket érinti a probléma, hanem nagyjából az összes, Borsod- Abaúj- Zemplén megyei áradó folyó mentén fekvő vadászterületet.

Szeretnénk útjára indítani egy kezdeményezést, mellyel megmutathatjuk a vadászok összetartását, segíteni akarását, erősíteni szeretnénk azt az érzést, hogy a vadászok számíthatnak egymásra a bajban. Az elpusztult vadállomány visszatelepítésére, pótlására várunk felajánlásokat a vadászoktól, vadászatra jogosultaktól, vadászati szervezetektől, mindenkitől, aki segíteni akar és tud. Bármilyen nagylelkű támogatást szívesen fogadunk, de most elsősorban természetben kérik a segítséget a megyéből (előnevelt fácán, élő nyúl, takarmány, stb.). Természetesen az anyagi felajánlásokat is szívesen vesszük, hiszen azt a vadásztársaságok a szállítási költségek fedezetére és takarmányvásárlásra is tudják majd fordítani.

A Vadászati Kulturális Egyesület hangsúlyozottan koordinátor szerepet vállal a kezdeményezésben, tehát nem nyitunk külön adományszámlát, hanem összegyűjtjük a felajánlásokat. A felajánlások szétosztását, diszponálását - az OMVK Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Területi Szervezetének segítségével - a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei MgSzH Vadászati és Halászati Osztályára bízzuk, akik az általuk összegyűjtött adatok alapján javaslatot tesznek arra, hogy melyik vadásztársaságoknak van a legnagyobb szükségük a segítségre. Javaslatuk alapján pedig összehozzuk a felajánlót a bajba jutott vadásztársaságokkal, így a támogatók közvetlenül tudják adományaikat eljuttatni.

A felajánlásokat az alábbi elérhetőségeken várjuk:

Polster Gabriella 06-70/7025006 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bán Beatrix 06-70/7025164 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kérünk mindenkit, hogy be nem tartott ígérettel ne okozzon csalódást az egyébként is reményüket vesztett vadásztársainknak!

Köszönettel

Bán Beatrix