őzgidatetem tiszaTisza | Vasárnap óta próbálják menteni a tiszaalpári vadászok az ártérben rekedt őzeket és vaddisznókat. Eddig keveset tudtak kihozni élve, de még vannak magasan fekvő részek, ahol szárazon tudnak mozogni az állatok.
Folyik a vadmentés a Tiszaalpári Tisza Vadásztársaságnál. Szerda reggel négy motorcsónakkal, nyolc ember indult útnak, hogy a hullámtérben lévő őzeken és vaddisznókon segítsen. A délelőtt folyamán mindössze egy vadmalacot tudtak élve kihozni. Tizenöt őz – jobbára gidák – azonban nem tudott a vízzel megbirkózni. Négy malacot is a vízbe fulladva találtak.

Víglási Gábor vadászmesterrel egy csónakban ült Zsigó Ferenc, aki szabadidejét áldozta fel azért, hogy esetleg élő állatokat tudjanak a partra vinni. A sűrű a növényzetben könnyen rejtve maradnak az állatok. Sokszor farönk tűnik őztetemnek. A megfulladt gidák testét fekete nejlonzsákba rakta a vadászmester.

A víz néhol az öt méter mélységet is eléri, jelzi a csónakban lévő műszer. A nyárigát néhol egy méternyire is kimagasodik a vízből, ott még elférnek az őzek és a disznók.

A Templomdombnál a nemzetipark szakemberei próbálták befogni a szigetre összesereglett madarakat, vagy legalább is a fiókáikat kimenteni. Rengeteg az elhullott madár, de szürkemarha borjú tetemére is ráakadtak szerdán. A fülében ott a szám. Minden bizonnyal lemaradt a gulyától, és eltévedt. Csütörtökön ismét vízre szállnak a vadászok, megnézik, hogy a nyárigát mennyire van kint a vízből. Ha kell, megpróbálják az ott rekedt állatokat még élve kimenteni.

Szerdán délelőtt kibővített védelmi bizottsági ülést tartottak Tiszakécskén, ahol Bányai Gábor a megyei közgyűlés elnöke mellett ott voltak a vízügyi szakemberek, az érintett települések polgármesterei, polgárvédelmi vezetők, rendőrök, tűzoltók. A megbeszélésen szó volt a kialakult helyzetről, a várható lehetőségekről, a tetőzés időpontjáról, a jelenleg folyó munkálatokról, illetve arról, hogy milyen rendőri intézkedéseket kell tenni, milyen védekezési erőre lesz szükség – tudtuk meg Farkasné Fazekas Mária őrnagytól, kihelyezett védelmi központ vezetőjétől.

Jelenleg a partfalakat fóliázzák, rézsűs megtámasztásokat végeznek, töltik a homokzsákokat. A Tisza Bács-Kiskun megyei szakaszán nem kritikus helyzet. Úgy tűnik, hogy a gátak magassága megfelelő. A vízügyi szakemberek szerint nyolcvan centiméterrel lesz alacsonyabb a tetőzés, az eddigi legmagasabb árvíznél.

Forrás: Baon