bemerészkednek a kárpátokból a medvék a városokbaMár a városokba is bemerészkednek a medvék a Keleti-Kárpátokban. Eddig főként falvakről, tanyavilágból érkezett hír medvetámadásokról, legutóbb viszont az egyik székelyudvarhelyi utcában pusztított egy barnamedve, és tartja rettegésben azóta is az ott lakókat. A környezetvédelem és a vadásztársaságok hárítanak. A károkat pedig nem téríti meg senki.

Gyurka, a Tamás-gazdaság egyik kíváncsi kosa nemrég menekült meg egy medvetámadástól. Nem volt ekkora szerencséje viszont egy másik társának - a pár nappal ezelőtt Székelyudvarhely határába vissza-vissza látogató medve ezt a gyapjúkupacot hagyta meg belőle. A Tamás-gazdaságban jelenleg kezelik a másik sebesült juhot. Ám a láncra kötött három kutya egyére lesújtott a Kárpátok kirányaként ismert nagyvad hatalmas mancsa – a tehetelen eb elvérzett. Tamás László úgy tudja, a szomszédhoz is bejárt ugyanaz a barnamedve. Ezt az – azóta már helyrehozott kerítést rongálta meg. A tulajdonos a saját szemével látta a visszajáró, élelmet kereső medvét.

Székelyföldön az utóbbi években egyre gyakran számolt be medvetámadásról a sajtó. Ezeket a felvételeket egy székelyudavarhelyi erdész készítette. Nézőktől a továbbiakban is várunk rendkívüli pillanatokat megörökítő fotó- vagy videofelvételeket.

Itt vadriasztás folyik – tűzzel, zajjal próbálják távol tartani a vetést tönkretevő, a termést és a haszonállatokat megdézsmáló vadakat. A 407-es román vadászati törvény értelmében ugyan a károsult gazda elméletileg kaphat kártérítést – a kifizetésre vonatkozó jogszabály viszont nem egyértelmű.

A vadásztársulatok szintén próbálnak kibúvókat találni a kártérítés kifizetése alól. A Romániában turisztikai vonzerőt is képviselő barnamedve populáció ebben a térségben, a Keleti-Kárpátokban a legsűrűbb. Az országos állományt mintegy 5 ezer példányra becsülik, évente hozzávetõleg 400 barnamedvére adnak kilövési engedélyt.

A korlátozott kilövési engedélyek miatt a riasztólövések jelenthetnének egyfajta megoldást a gazdák számára. A Nagy-Küküllő Vadász-Horgász Egyesület vadászterületét képezi ez a hely is, ahol utoljára látták a medvét. Bíró István, az egyesület vezetője telefonon értésünkre adta, hogy bagatell ügyről van szó, és nem kíván nyilatkozni. Hétvégéig egyetlen vadőr sem érkezett ide, hogy riasztólövésekkel próbálja távol tartani a visszatérő medvét.

Forrás: Duna TV