kutyák által szétmarcangolt őzHalálba kergetett őzek. Kutyák által szétmarcangolt, kerítésen fennakadt szarvasok – csak néhány példa abból a több tucatból, melyet a felelőtlen állattartók kutyái okoznak évről évre az erdőkben.

A városi kutyatartók hétvégenként a Budapest környéki erdőkben engednek teret kedvencük feles energiáinak a levezetésére. Kirándul a kutya és a család is, a kép azonban nem ilyen idilli.

Egyre többször - főleg így a tél vége felé közeledve, mikorra már a vadállomány a téli nélkülözések miatt le van gyengülve - hallani, látni olyan eseteket, hogy a család kedvence nem tud megálljt parancsolni ösztöneinek és üldözőbe vesz egy-egy vadat. Legtöbbször egy hosszú kergetőzés után a kutya feladja és visszatér a gazdájához, ám néha neki is esik a kifáradt állatnak - mondta Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője.

- A vemhes őzek ilyenkor az avarban fekszenek, akár néhány méterre a turistautaktól. Mi emberek nem vesszük észre őket, sőt az állatok már megszokták jelenlétünket és ők sem ijednek meg tőlünk. Ám a kutyák orra becsaphatatlan és kiszúrja a vadat, ösztöneinek nem tud parancsolni még egy lakásban tartott labrador sem és megkergeti az állatot. Napi, négy-öt ilyen fogócska a vemhes őz életébe kerül – tette hozzá Lomniczi.

Előfordult például, hogy Pilisszentkeresztnél egy kutyák által megkergetett szarvasbika akadt fönt egy kerítésen. Napokig szenvedett, mire elpusztult. Előfordult az is, hogy kóbor kutyák a még élő és csapdába esett őzet falták fel.

- Tudniuk és érteniük kellene a kutyatartóknak, hogy nem azért kell megkötni a kutyát, mert rosszat akarunk nekik, hanem mert saját- és kedvencük érdeke is – tette hozzá a szóvivő.

Aki ugyanis póráz nélkül sétáltatja a magyarországi erdőkben a kutyát szabálysértést követ el, és 30 ezer forintos pénzbírsággal sújtható. Ráadásul a vadat űző kutyát a vadász jogosan kilőheti.

Forrás: Blikk