seres józsef festményeCsergezán Pál és Muray Róbert festőművészek munkássága nagy hatással volt a képen látható alkotások megteremtőjére, Seres Józsefre. A pásztói születésű vadász 1966-ban került Gödöllőre, ahol már kisgyermekként megismerkedhetett a Gödöllői-dombság varázslatos szépségeivel, ám a festészettel csak a 80-as években kezdett el komolyabban foglalkozni.

„A festészetet tulajdonképpen autodidakta módon tanultam. Mindig csodáltam Muray Róbert és Csergezán Pál alkotásait, és nagyon megfogott a munkásságuk. Ezért kezdtem el a Honvédségnél a festészettel foglalkozni.” – mesélte a Seres József a Gazdakörnek gödöllői kiállításának megnyitóján.

„Hogyan lettem vadászfestő?” – tette fel a kérdést elgondolkodva, majd mesélni kezdett. „Csak a természet szeretetéből. Sokat jártam a természetbe édesapámékkal is, sokat sétáltam az erdőben gyerekként. Aztán a későbbiek folyamán a vadászokkal elmentem erdei hajtásokra. A mai napig járok ki az erdőkbe, figyelem a természetet, a vadaknak az életét, mozgását.”

Seres József a vadfestésen kívül magának a vadászatnak is szívesen hódolt, ráadásul nem is akármilyen formában. Nem hétköznapi puskásként járta az erdőt, hanem íjjal. Ám mára modellként tekint a vadakra, és inkább csak megfigyeli őket.

„Kimegyek vadlesekre, onnan merítem a témáimat. Sokat fotózok, aztán egy-egy skiccet felvázolok, vagy pedig fejben feljegyzem magamnak, amit láttam, és otthon ezeket vászonra vetem.” – avatott be minket a festőművész.

Seres József első kiállítását 1989-ben nyitották meg a Kossuth Nyomdában, 2004-ben pedig elnyerte a Muray Róbert emlékplakettet.

A festőművész gödöllői tárlatának megnyitóján azt is elárulta nekünk, hogy melyik a kedvenc vadfaja:
„A kedvenc vadfajom a vaddisznó, a szarvas, tehát azt lehet mondani, hogy a nagyvadak kedvelem leginkább. Mikor a vaddisznók jönnek a szóróra, akkor először a süldők tűnnek fel, és csak később a nagy kanok. Olyan sejtelmes, olyan óvatos állat, mint amilyen én is vagyok; hogy emberek elé nem nagyon akarok menni, és én is óvatosan közelítem meg a dolgokat."

A művész alkotásai azonban egyértelműen az emberek szeme elé való!

A Gazdakör riportját Seres József festőművészről IDE kattintva tekintheti meg! >>> (15'30"-tól)

Forrás: Gazdakör / Gribek Dániel