bőszénfa szarvasfarmTöbb mint 10 OKJ-s és felsőfokú szakképzést akkreditáltatnak majd. Az egyetem vezetése úgy gondolja: Magyarország legnagyobb, bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontján kiváló helye lenne az itt képzett szakembereknek.

Az országban egyedüliként indulhatnak különleges vadgazdálkodási szakok a Kaposvári Egyetemen. Például zártkerti vadgazda tenyésztő. A szakok és képzések többsége már akkreditálásra vár. Ha megkapják az engedélyt, OKJ-s és felsőfokú szakképzésben egyebek között vadgazda technológus, szaporodásbiológus, vadkárbecslő, vadászkutya vezető, vadhús vizsgáló, vadász kürtös és vadászkerti állatgondozó képzés indulna a következő években.

Az egyetem vezetése úgy gondolja: Magyarország legnagyobb, bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontján kiváló helye lenne az itt képzett szakembereknek. A Kaposvári Egyetem EC Vadgazdálkodási Tájközpontja több mint 2 évtizedes múltra visszatekintő szarvaságazatnak ad helyet. Az egykor kutatási programként indult zárttéri vadtenyészet mára már Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. Gazdaságunkban a nagyvadak mellett háziállatok – magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly - tenyésztésével is foglalkoznak.

A szarvasfarm változatos és sokszínű tevékenysége egyedülálló Magyarországon. Egy ágazaton belül megtalálható a takarmánytermesztés, az erdő- és a vadaskerti gazdálkodás, a vadászat, a vadhúsfeldolgozás és a turizmus is. A Kaposvári Egyetemmel együttműködve számos kutatási programban vesznek részt és hozzájárulnak hallgatóik képzéséhez, gyakorlati tapasztalatszerzéséhez is.

Forrás: Kapospont