tpvábbképzés pedagógusoknak a vadászati kultúrrárólÁtfogó továbbképzés pedagógusoknak a vadászati kultúráról és a hazai vadfajokról.

Tucatnyian voltak kíváncsiak a hét végén az Euron Pedagógiai Intézet és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) továbbképzésére, amelyet óvodában és iskolában dolgozó pedagógusok számára szerveztek Pusztavámon – tudtuk meg az OMVK kulturális bizottságának elnökétől. Fáczányi Ödön elmondta, a program tervezésekor abból indultak ki, hogy az elmúlt években a közoktatásban végbement változások új szemléletet, átfogó tudást várnak el a nevelőktől, tanároktól. Kulcsfontosságúvá váltak az olyan fogalmak, mint a környezettudatos magatartás vagy a természetvédelem. Ettől pedig elválaszthatatlan a vadászati kultúra megismerése és megismertetése, már csak azért is, mert e téren az ember legrégebbi, ma is létező foglalkozásáról van szó – magyarázta az elnök.

Mint kifejtette, ezért a továbbképzés célja az lett, hogy a résztvevők szerezzenek ismereteket az egyetemes és a magyar vadászati kultúráról, annak a természetvédelemben, valamint a környezeti nevelésben való felhasználásáról. Ismerjék meg a magyar vadászat rangját, nemzetközi megítélését és hagyományait, valamint a vadon élő állatok jellemzőit, az apróvad- (fácán, mezei nyúl) és a nagyvadfajok (őz, szarvas, vaddisznó) szaporodását, védelmét, gondozását. Fáczányi Ödön azt is elmondta, a háromnapos kurzus alatt, a gyakorlatias módszerekkel, játékokkal, illetve egy közös vadászaton sajátíthatták el a két csoportba osztott, egyfelől a közoktatásból, másfelől az erdei iskolákból érkezők azokat a foglalkoztatási formákat, amelyeket beépíthetnek majd saját óráikba. A képzésre készült egy jegyzet, valamint tankönyveket is adtak, ajánlottak a résztvevőknek. Ezek is segíthetnek az oktatóknak abban, hogy a fiatalokban árnyaltabb képet alakíthassanak ki a vadászok mesterségéről – vélekedett Fáczányi Ödön.

Forrás: MNO