gondokat okoz a belvízA somogyi erdőkben is gondot okoz a belvíz, bár állítólag az állatok átvészelik ezt. A vadászokat azonban megbüntethetik, mert nem lövik ki a vadakat.

Főként Segesd és Lábod környékén vált szinte kisebb-nagyobb tóvá az erdő. Van, hol a terület harmadát, felét, Segesdnél például nyolcszáz hektárt borít belvíz. Ez egyaránt gondot jelent vadnak, vadásznak. A hajtók nem tudnak bemenni az erdőbe, a vadakat nem tudják kihajtani. Az állatoknak sem jó ez a víz, főleg, mikor beszakad a jég, és felsérti a lábukat, amikből fertőzések adódhatnak.

Legjobban a vaddisznókat érinti a belvíz, amelyek ebben az időszakban szaporodnak. Varga Gyula, a legnagyobb somogyi vadászati cég vadgazdálkodási osztályvezetője elmondta, a vaddisznók már túl vannak az ellésen, és ahol nem találnak megfelelő száraz búvóhelyet, a szaporulat elveszhet, felfázások, betegségek miatt.

A hónap végéig tartó vadászati szezon is megsinyli a belvizet. A több mint nyolcezer vad elejtésével számoló kilövési tervnek csupán hetven százaléka teljesül, több milliós a bevételkiesés, a vadászati hatóság pedig még bírságot is kiszabhat. Az állatok többsége azonban sikeresen alkalmazkodik a helyzethez.

Varga Gyula elmondta, az állatok megérzik, ha árvíz közeledik, és felkutatják a biztonságos helyeket. Emiatt a szakemberek szerint továbbra is magas vadszám jellemzi majd a somogyi erdőket.

Hallgassa meg!

Forrás: Kossuth Rádió