erdei iskolaMadárles és -gyűrűzés, lepkészet és állatnyomkutatás. „Csak azt tudod megvédeni, amit ismersz" - ez a jelszava a GEO Magazin akciónapjának, amelyre általános iskolák diákjai jelentkezhetnek.
A cél, hogy felhívják a figyelmet a biológiai sokszínűség megőrzésének fontosságára - mondja Koszo-Stammberger Kinga, a magazin főszerkesztője.
- A GEO Akciónapot tavaly a világ 26 országában rendezték meg. Magyarország ekkor csatlakozott a kezdeményezéshez. Sikeres volt a debütálás?
- Igen. Ugyan viszonylag szűk körben szerveztük meg a rendezvényt, a diáksereg „csupán" 90 fős volt, a kutatókkal, a tanárokkal, a médiumok képviselőivel együtt csaknem 140 érdeklődőt kalauzoltunk a terepen. Az
eseményről azonban az újságok hasábjain és a televíziókból is tájékozódhattak az érdeklődök.
- Mi a célja a rendezvénynek?
- A „csak azt tudod megvédeni, amit ismersz" elvet követve a GEO Magazin ezzel az akciónappal hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára. Tavaly a Nagykovácsit körülölelő Budai
Tájvédelmi Körzet volt a helyszín, ahol a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakértői, illetve kutatói mellett, a Nagykovácsi Öko Általános Iskola diákjai és tanárai is aktív szereplői voltak az akciónak.
- Miért érdemes részt venni az akciónapon?
- Budapest tágabb környéke, így Nagykovácsi is viszonylag jól kutatódnak minősíthető számos élőlénycsoportot illetően, bár a teljességtől egyelőre távol állnak az ismereteink. Az akciónapon részt vevő szakemberek célja nemcsak az, hogy számba vegyék az itt élő fajokat, hanem, hogy feltárják és bemutathassák az élővilágot a kisiskolásoknak, beleértve az ehhez használt módszereiket is. Tavaly az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, a GEO nap előtt monszunszerű esők és szokatlanul hűvös idő volt. Mégis bemutathattuk, hogyan működnek a fénycsapdák, hányféle bogarat fog éjszaka a talajcsapda, vagy nappal hogyan fűhálóznak, kopogtatnak a rovarászok. A mintavételt négy egymáshoz nagyon közeli ponton, ám élőhely szempontjából különböző területen jelöltük ki. Ezzel azt is demonstráltuk, hogy a szinte ugyanazon a földrajzi helyen lévő négy élőhelyen fogott fajok száma, illetve sűrűsége is nagyon más.
- Mennyivel nyújtanak többet az akciónap programjai, mint egy egyszerű
családi kirándulás?
- Az eseményen részt vevő szakember segítségével az idelátogatók bepillantást nyerhetnek a különböző kutatási módszerek alkalmazásába, a terepen végzett munka ugyanis „testközelbe" hozza az eddig csak a tankönyvek lapjairól ismert tényadatokat Ilyenfajta ismeretszerzésre az iskolapadban, de még egy családi kiránduláson sem nyílik lehetőség.
- Idén melyek lesznek a legizgalmasabb programok?
- Most is lesz madárbefogás, illetve -gyűrűzés, madárcsalogatás, lepkészés, növények, állatnyomok, vízi élőlények vizsgálata, valamint a nemzeti park és a múzeum szakértői gyönyörű természeti környezetben fogják bővíteni a gyerekek ismereteit.
- Hogyan lehet bejutni a GEO Akciónapra meghívott csapatok közé?
- Az akciónapon való részvétel a GEO Magazin pályázatán nyertes hat általános iskolai osztály jutalma lesz. A pályázati feltételekről a www.geopalyazat.hu web-oldalon kaphatnak információkat az érdeklődök. Az egész ország területéről várjuk a pályázókat.
- Tervezik újabb területek felfedezését?
- Igen, bár a Budai Tájvédelmi Körzet még sok felfedezéssel kecsegtet.

Forrás: Vasárnap Reggel