szafari vadászatMagyarország nem az USA, ahol politikai alapkérdés a fegyvertartás joga, és nincsenek aranyozott fegyverekkel hadonászó hadurak se, de néha a magyar politikusok kezében is megvillan a fegyver.
És van, amikor rosszul is sül el. Macska, elefánt, bringás futár, festmény és politikai riválisra támadó vaddisznó a célkeresztben, fegyver a politikus kezében. Magyarországon politikus harci helyzetben utoljára talán 1956-ban fogott fegyvert. Egyenruhába is csak a hon- és rendvédelmi szerveknél tett látogatásokon részt vevő államférfiak szoktak bújni, vagy az olyanok, mint a történelmileg hiteltelen SS-szerelésben parádézó Gyenge Zsolt. Nálunk szerencsére nincsenek olyan figurák sem, mint a szerb radikális politikus Vojislav Seselj, aki élő adásban vette elő a pisztolyát. A politikusoknak ugyan alanyi jogon, engedély nélkül járt az önvédelmi lőfegyver tartásának joga, de 2004 óta ez a lehetőség is szigorodott már.

Nagy hagyománya volt viszont mindig is a vadászatnak. A fényes úri vadászatok szokását az úri világtól sugárban hányó komenisták az első perctől folytatták, legendásak voltak Kádár János és a legfelsőbb politikai kör vadászatai, rekord terítékekkel, Brezsnyevvel és Fidel Castróval. Czinege Lajos honvédelmi miniszter nevéhez különösen zamatos sztorik és pletykák tapadtak, harci helikoptereket, a Néphadsereg alakulatait és mesterlövész fegyvereket bevető vadászatokról és az utánuk következő nagy zabálásokról és állítólagos orgiákról.

A politikusok körében a vadászgatás továbbra is népszerű, így aztán nem véletlen, hogy fegyveres politikusok inkább vadászatokkal kapcsolatban szoktak kellemetlen helyzetbe kerülni. A fegyverrel emberkedő politikus kategóriába egyedül Vadász Jánosnak sikerült beverekednie magát az utóbbi időben. Vadász 2007 nyarán szerzett magának országos ismertséget azzal, hogy pisztolyt rántott, mikor az Andrássy úton egy biciklis futár rácsapott a kocsija motorháztetejére.

Az egykori MSZP-s szakszervezeti embert 2009. decemberében a bíróság első fokon egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és 100 ezer forint pénzmellékbüntetést szabott ki, de felmentette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. A másodfokon eljáró bíróság szerint viszont az ügy olyan mértékben felderítetlen - maga a közlekedési szituáció okozta konfliktus is tisztázatlan -, hogy az felülvizsgálatra alkalmatlan. Az immár négy éve húzódó per a napokban újrakezdődött. Vadász továbbra is tagadja, hogy pisztolyt fogott volna a futárra, aki viszont azt állítja, hogy nem akarta megrongálni az autót.

Szafariról érkezett miniszternek
Állatokra viszont fognának fegyvert politikusok, legalábbis Semjén Zsolt biztos, aki védett állatok vadászhatóságát javasoló levelével melegítette fel ismét a „vadászó politikus egyenlő úrhatnám kommunista dzsentri” témát. A levél címzettje, a Vidékfejlesztési Minisztérium nem tartja aktuálisnak a vadászható állatok listájának bővítését, viszont a macskavédő szervezetek a téma farvizén még kóbor macskák kilövésével is megvádolták a KDNP-s miniszterelnök-helyettest, aki cáfolta, hogy ilyet tett volna.

Semjént a Kalocsai Néplap egy tavalyi cikke már megvádolta macskavadászattal, ahogy néhány napig az a pletyka is keringett az interneten, hogy februárban Namíbiában vadászott. Azonban hiába ugrott rá a témára egyből az Egyenlítő tévé, végül nem derült ki, hogy a sztori igaz volt-e. A Pampalini-bélyeget viszont már Draskovics Tiborra is rásütötték anno, akit Medgyessy Péter állítólag egyenesen egy szafariról hívott meg a pénzügyminiszteri székbe, amit bírálói később többször is fejére olvastak Draskovicsnak.

Semjén Zsolt ugyanakkor, még „mezei” országgyűlési képviselőként részes volt egy másik vadászbotránynak is. A „Bige-ügyként” elhíresült sztoriban a parlamenti vadásztársaság vett részt, akik a vádak szerint 2004. január 28-án az ukrán határnál található lónyai vadasparkban „mészárlást” rendeztek a vadállományban.

A vadászok 11 millió forint értékű vadat lőttek ki, aminek a számláját a vadászatot rendező műtrágya-király, Bige László állta. A hajtáson a parlamenti vadászklub vezetője, az MSZP-s Herbály Imre mellett még részt vett a szocialista képviselők közül Hagyó Miklós, Nagy Imre, Tóth Sándor és Vári Gyula, míg a az ellenzékből az MDF-es Karsai Péter illetve Semjén Zsolt, Szabó Ferenc és Szabó József Andor voltak jelen.
A rendőrségre érkezett feljelentés szerint a vadászok nem csak a lőhető állatokra, hanem korlátozás nélkül mindenre tüzeltek, többmilliós kárt okozva ezzel, a vadasparkért felelős erdészeti vezető pedig elsikkasztotta a kilőtt állatok értékét. Az ügyben végül nem indult nyomozás, 2010-ben azonban az elszámoltatási kormánybiztos kezdett vizsgálatba amiatt, hogy a jelentős vadászterületeket bérlő Bige László a bérelt területeken álló állami ingatlanokhoz hogyan jutott hozzá.

Radikális műkritikus
A vadászatot a fentiekhez hasonló ügyek miatt gyakran kötik a korrupcióhoz. Már csak azért is, mert köztudott, hogy a politikusok mellett számos befolyásos üzletember, például Csányi Sándor is kedveli a vadászatot, és ezek a figurák össze is járnak olykor. Ám ilyen ügyek miatt politikus még nem ütötte meg a bokáját. Vadászpuskával lövöldözés miatt viszont igen: Paróczai Csaba, az első Orbán-kormány környezetvédelmi tárcájának kabinetfőnöke nem azért volt kénytelen megválni hivatalától, mert egy jól sikerült vadászat után valakinek kijátszotta az állami vagyont, hanem mert szétlőtte.

Az ötcsillagos politikus-tivornya 2000. október 16-án esett meg Fenékpusztán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kutatóházában. Skultéty Sándor, a környezetvédelmi tárca azóta elhunyt kisgazda államtitkára ötvenedik születésnapját ünnepelte. A Balázs Fecóval turbózott borozós-pörköltözős-cigányzenés mulatozás tetőfokán a már nem józan Paróczai kabinetfőnök leakasztotta a falról Somogyi Győző Herman Ottó a Kis-Balatonnál című festményét, majd a szerinte silány műalkotást kivitte a kertbe, és a kerti sütő oldalának támasztva szétlőtte vadászpuskával. Az esetből botrány lett, Paróczait átlátszó magyarázkodása ellenére kirúgták, a bíróság pedig pénzbüntetésre ítélte.

Vadászfegyverből lövöldözés okán jóval rosszabb és abszurdabb sors jutott Urbán Árpád balassagyarmati szocialista képviselőnek, akit a saját testvére lőtt le. A 2005 novemberében rendezett vadászaton az akkor 75 éves idősebb testvér, Urbán Ottó egy vaddisznóra lőtt rá, de saját testvérét találta el, aki haslövést kapott és a kórházba szállítás után meghalt. Az ügyészség szerint az idősebbik Urbán több szabályt is megszegett: a vadászok útvonalán átfutó állatra célzott, valamint figyelmen kívül hagyta a vadászat vezetőjének azt az utasítását, hogy az út irányába tilos lőni. Az idős férfi végül felfüggesztett börtönt kapott.

Szerencsésebben járt Schamschula György, az Antall-kormány közlekedési minisztere. Már ha igaz a Manager Magazin által megírt pletyka. Eszerint a politikusra egy vaddisznó támadt rá az egyik vadászaton. Hogy az eset nem halállal vagy súlyos sebesüléssel végződött, az egy ellenzéki, szocialista politikusnak köszönhető, aki leterítette a politikai ellenfelére támadó vadat.

Forrás: Hírszerző