Tartalomjegyzék

magasles vadászmagazinVárhatóan április 30.-án megjelenik a Magasles 92., 2011. májusi  lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 92., 2011. május

Vadászmozaik / Ingyenes ballisztikai program

Lapua újdonság

John Wayne karabélya

Hiúz Budakeszin

Érdekes kísérlet

Új vadászlőszerek a Remingtontól

Változatok golyós puskára a Blasertől

Duplagolyósok kedvelőinek


Erdőn, mezőn / Balogh János: Új utakon – Az őzbakállomány minőségi javításának lehetőségei
Gyakori panasz volt az elmúlt években, milyen gyenge az őzbakállomány, hogy a minőségi romlás leginkább az ország azon részein tapasztalható, amelyeket ez idáig úgy hívtunk a szakzsargonban, hogy őzes területek.

őzbakállomány javítása

Dudás Miklós: Életre kelt takarítók
A nem is olyan távoli múltban, csak néhány emberöltővel ezelőtt a történelmi Magyarországon nem volt ritkaság, hogy keselyűket figyeljenek meg elődeink. A Kárpát-medence a négy eurázsiai keselyűfaj fészkelő területének északi határövezetét alkotta.

életre kelt takarítók

Márok Tamás: Ősök és honosok
Régi meggyőződésem, hogy őshonosságról és betelepítettségről tévesen gondolkodunk. Nem elsősorban a „vadzöldekre” gondolok, akik legszívesebben kiirtanák a muflont vagy a dámot. Ők teszik a dolgukat, hangoztatják a dogmáikat. Sokkal érdekesebb, ahogy a vadászok gondolkodnak, valamint az, amire harsány természetvédőink nem haragszanak.

ősök és honosok

Kürtös Adria: Az ifjú vaddisznó

Az SCI magyarországi szervezete által meghirdetett ifjúsági irodalmi pályázat három kategóriában talált a nyertesekre. A legfiatalabbak (6–10 év) között Gaál Gellért, a középső (11–13 év) kategóriában Dudás Laura, a legidősebbek (14–18 év) között Kürtös Adria nyert. Díjuk egy-egy laptop volt. Lapunkban Kürtös Adria írását olvashatják.

az ifjú vaddisznó

Vadászetika / Wallendums Péter: Terítéken a teríték
A késnek – befelé fordított éllel – közvetlenül a tányér mellett, a jobb oldalon van a helye, majd tőle ujjnyi távolságra fekszik a kanál, míg a villa a másik oldalra kerül – csengenek vissza gyermekéveim hajnalán felém intézett szülői szentenciák, melyek a vasárnapi ebéd előkészületei során az etikettel kapcsolatos még fejletlen és hiányos ismereteimet voltak hivatottak némileg bővíteni. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, hiszen szinte mindenkibe már „hátulgombolós” korában belesulykolták az étkezés vagy az asztalterítés szabályainak alapvető tudnivalóit. De mi a helyzet a vadászati viselkedési normákkal?

terítéken a teríték

Lőpor / Márok Tamás: Átlagpuska
Mindig is érdekelt a ballisztika, a fegyverek és a lövés tudománya, de azért soha nem tulajdonítottam neki túlzott jelentőséget. Persze minden vadász szeretne minél jobb eszközöket magának, ám ennek határai vannak. Az egyik határ a pénztárca. Kevés vadásztárs engedheti meg magának, hogy méregdrága eszközöket használjon. Ám ezekre nincs is föltétlenül szükség. Legalábbis a lényeg nem ezen múlik.