vadveszély vadbaleset vad elütésBorsod-Abaúj-Zemplén megye területének jelentős részét erdők borítják, ezért az utakon vad megjelenésével is fokozottabban számolni kell a közlekedőknek.
Az Encsi Rendőrkapitányság illetékességi területén például az elmúlt napokban több „vadbaleset” is történt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy főleg az erdős területekkel övezett utakon óvatosan és körültekintően vezessenek!

Préda-tár
Az Encsi Rendőrkapitányság illetékességi területét több helyen összefüggő erdőrész veszi körül, illetve természeti környezete jó megélhetést biztosít a vadállomány számára, ennek köszönhetően az elmúlt napokban több „vadbaleset” is történt.
 Encs és Méra elágazásában őzbak ugrott egy személygépkocsi elé, amelyben anyagi kár keletkezett. Egy másik esetben Novajidrány és Méra közötti útszakaszon szintén egy őzbak tévedt az útra. Az autó sofőrje nem tudta elkerülni az ütközést. A járműben több százezer forint kár keletkezett. Harmadsorban majd százezer forintos anyagi kárral járt egy jármű és egy őz találkozása az Ináncs és Forró közötti útszakaszon. Előfordult, hogy nyúl ugrott ki az útra Szikszó és Aszaló között. A gépjármű sofőrje az ütközés elkerülése érdekében félre rántotta a kormányt, aminek következtében egy villanyoszlopnak csapódott. Az autóban keletkezett kár elérte a 400 000 forintot.

Hogy el ne vaduljon a helyzet!
A „Vadveszélyt” jelzőtáblánál mindenképpen ajánlatos a jármű tempóján lassítani és úgymond „félszemmel” az út szélét fürkészni, hogy az esetleges veszélyhelyzeteket ki lehessen kerülni. Már egy kisebb vad elütése folytán is összetörhet a lámpabúra, sérülhet a lökhárító.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy a vadveszélyes útszakaszokon hajtsanak lassabban és legyenek körültekintőbbek. Nem jelent tökéletes biztonságot, de az ilyen jellegű balesetek elkerülésében szerepet játszhat az úgynevezett vadsíp. Ezt a műanyag szerkezetet a gépjárművek elejére lehet felerősíteni. Lényege, hogy a szél hatására olyan sípoló hangot ad, mely a gépjárművezetőt nem zavarja, a vadat viszont elriaszthatja, illetve figyelmezteti a veszélyre.

Forrás: Police