viharkárok a gyulaj zrt-nélAz időjárási anomáliák okozta károk és természeti csapások idén sem kerülték el a károkból a tavalyi évben is bőven részesült Tolna megyét.
A Tolna megyei Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. üzemi területei közül a Hőgyészi Erdészet területe sínylette meg leginkább a pár napja történt extrém viharok következményeit. Az özönvízszerű felhőszakadás, a vihart kísérő jég és orkán erejű szél néhány óra alatt óriási károkat okozott az erdőgazdaság vadászati berendezéseiben, kerítéseiben, erdei feltáró út hálózatában. A vihar 2011. július 20-i éjszaka, kora hajnali órákban érkezett meg a területre, majd reggel tombolta ki magát a legerősebben. A sávokban 80-100 km/órás széllökésekkel kísért eső és jégverés Kurd, Csibrák és Mucsi községhatár egyes részeit szinte járhatatlanná tette.

A kicsavarodó fák kerítéseket döntöttek le, az erózió okozta iszapfolyam földutakat, nyiladékokat tett járhatatlanná, nem beszélve a szállított hordalékról, mely kerítéskapukat tört át és torlaszolt el az erdészet területén. Az átlagos júliusi, egész havi csapadékmennyiség 4-5-szöröse hullott alá, pár óra leforgása alatt. A kurdi meteorológiai mérőállomás jelentése szerint reggel 7:30-tól mindössze 8 óráig bezárólag 58,7 mm esett a területre, mely az átlag havi mennyiség közel négyszerese. Az utak, nyiladékok kimosása, vagy éppen iszappal és hordalékával történő elárasztása miatt a területekre kijutni csak nehézkesen tudó Gyulaj Zrt.-s szakemberek lapáttal tudták merni a pingpong labda szemnagyságú jeget. A berendezésekben és létesítményekben keletkezett műszaki károk mellett felbecsülhetetlen a természetben okozott kár.

A szél és a jég együttes ereje a még zöld makktermést verte le, veszélyeztetve a következő évek természetes erdőfelújításait. A termőföldek kultúrái, főleg a kukoricavetések levelüket vesztve szinte csupasz árbocrengetegként merednek az ég felé.
A Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének szakemberei reagálva a rendkívüli eseményekre azonnal megkezdték a károk felmérését és lehetőség szerinti kármentesítést.

A munkát nehezítette a területek megközelíthetetlensége, a sok esetben még a közutakon és települések belterületein is tapasztalt károk, fabedőlések, vízkimosások, vezetékleszakadások sokasága. Bár a vihar lecsillapodott és elhagyta a területet, az azonnal javítható és felszámolható károk mellett hosszú hónapokon át tartó helyreállítási munkák tömkelegét hagyta maga után, melyek felbecsülését folyamatosan végzik a Gyulaj Zrt. szakemberei.

Forrás: ForestPress